Ани Хоанг е една от малкото певици в родният музикален свят, която смело и без опасения изказва своята гражданска позиция по актуални теми, участва в благотворителни каузи и дори често скандализира с постове в социалните мрежи.
Наскоро дори младата певица, заедно с колегата си Силвър създадоха „Палим и летим“, песен бързо обявена за химн на „марихуана“.

https://www.youtube.com/watch?v=vvTGIqn5Vto

С последният си пост във фейсбук Ани Хоанг „скочи“ на водещият Александър Кадиев и певицата Мария Илиева, който нападнаха поп-фолка и феновете на жанра.

„„Чалгата опростачи целия народ!”
„Тази музика трябва да се забрани със закон!”
„Чалгата е виновна за всички злини в България”
Миналата седмица за пореден път чух подобни твърдения, изречени в национален ефир. Ние, поп-фолк изпълнителите, сме любимата „дъвка” на много журналисти, и не само. Когато ги мързи да мислят, все ние сме им в устата.
Точно защото го мързи да мисли, преди няколко дни г-н Сашо Кадиев „нахрани” нашата музика и хората, които я слушат. Според него, младите не ходят на театър, защото пушат цигари и слушат чалга. Г-н Кадиев, на майка ти какво и пречи да ходи на театър и да слуша чалга? Нищо! Дори се е снимала и в наши клипове. Спомняте ли си „Едно МИ“ ?
И не само тя. Христо Мутафчиев, Димитър Рачков, Ники Илиев, Асен Блатечки, Латинка Петрова, Евгени Будинов, Антоний Аргиров, Весо Ранков, скоро ще видим и една актриса която всички обожаваме. Да не изброявам колко актьори са били водещи на наши събития. И какво излиза? Мислещите актьори са благосклонни към нашата музика….Или са меркантилни…. Би било жалко да е второто. Защото, ако е така, какво право имате Вие, г-н Кадиев, да давате морални оценки?
Какво право имате Вие, 
г-жо Мария Илиева, и вашата компания от „Черешката на тортата” да плюете срещу нашата музика, че имала лоши послания и подстрекавала хората към престъпления? Вие, г-жо Илиева, за метафора и алегория чувала ли сте? Явно не, щом не можете да ги откриете във фразата „Бясно карай на червено”. Но по тази логика, би трябвало и Васил Найденов със своята песен „Със сто километра в час” да дава лош пример. Само, че той не се коментира, защото е от „вашите”. Като сте толкова морална и държите на посланията в песните, какво послание изпращате с дуета „Видимо доволни”? „Как са мяташ и как са бараш” ли?
Във всеки жанр музика има хора, чието „творчество” е като капка катран в меда. Но редно ли е всички да се слагат под общ знаменател? Редно ли е в национален ефир да говорят хора, които насаждат омраза, само защото имат претенцията, че са елит и знаят по-добре от другите кое има стойност и кое няма? Слушам всякаква музика. Имам любими български песни и изпълнители от различни жанрове. Но ако погледнем глобално на това, което се случва с българската музика в последните десетилетия, поп-фолк изпълнителите имат най-голям принос в съхраняването и предаването на традициите. Те са тези, които дадоха нов живот на много народни песни, възродиха любовта към тези песни, пренесоха ги през времето и показаха красотата им на новите поколения.
Да, знам, че звучи патетично, но е истина. А тази истина е прекалено важна и сериозна причина да уважавате тези изпълнители, или – ако ви е толкова трудно да преглътнете собственото си его – поне да внимавате с етикетите и епитетите, които поставяте.“ – гласи поста на певицата.

Ани Хоанг смело се защити жанра и феновете си, което допълнително спечели сърцата на почитателите на жанра.