Водещият на най-гледания сутрешен блок в българския ефир за поредна година подкрепя кампанията „Да изчистим България заедно“, която е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone лицето на „Тази сутрин“ отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чиито организатор е bTV.
2111690054.jpg

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Означава, че изключително много хора са въвлечени в това да бъде чисто около тях и да поддържат чистотата в техните държави. Хубавото, че и ние се включваме и ще бъдем заедно. А това пък означава, че има хора, които мислят!

Кое е любимото ти място в България и има ли там нужда от почистване?

Повечето любими места са такива, защото няма боклуци и човешка дейност наоколо. Обичам нашето Черноморие и много често се възмущавам, че във водата плуват торбички, фасове и какво ли още не. Затова Черно море има нужда от почистване – за да не сме свидетели на това, че когато отидем в Гърция наистина не плуват торбички, и за да не пренебрегваме нашето море заради някое друго.

Царево, Варвара, Синеморец са все райони, на които може да се почисти и да изглеждат още по-добре. Друго любимо място ми е Ковачевица и района на Огняново, но и там има незаконни сметища по красивите склонове на планината.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Не я приемам като чиста, защото я сравнявам с други държави. И не става въпрос само за фасовете по улиците, защото фасове хвърлят навсякъде. И този проблем е разрешим. Тук, пътувайки през градове и села, навсякъде ни посрещат боклуци и найлони по дърветата…

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Не изхвърлям боклук през терасата. Аз мислех, че това е забравен феномен, но дори покрай моя блок виждам торби, хвърлени до трафопоста.

Когато съм навън, също не изхвърлям боклук, само защото някаква хартийка ми пречи. Събирам всичко по джобовете или в колата ми, и след това изхвърлям на определените за това места.

Смяташ ли, че ние, българите, подценяваме проблемите с околната среда?

Голяма част от хората ги подценяват. Защото всеки казва, че има други проблеми. Необходими са много кампании, но кампанията трябва да започне от семейството. Изриването на боклука трябва да започне от къщите, а след това и на улицата, но не като изхвърлим боклука от вкъщи на улицата.

От друга страна, младите и малките са най-големият коректив за възрастните. Защото, ако едно дете ти направи забележка, е много по-срамно и позорно – ако имаш съзнание.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Има много елементарни неща, които може да променим, и те са свързани с философията на живота – да гледаме по-ведро, да казваме „Добър ден“, „Благодаря“, „Здравей“, „Как си?“, въобще – човешкото отношение, което ни липсва. Това може и да изглежда дежурно, но със сигурност ще направи денят на човека по-добър. Не е нужно да се качваме по стълби и асансьори, мълчейки и сумтейки, без да кажем нищо. Един поздрав показва, че сме станали по-добри и между нас има човещина.   

2111690056.jpg
Антон Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в град Стара Загора. Започва в bTV Новините като стажант. През 2004 г. става репортер в предаването „Тази сутрин”, а през септември 2013 г. – водещ на съботно-неделния сутрешен блок по bTV, а на 2 юни 2014 г., заедно с Биляна Гавазова, поема едно от най-големите предизвикателства в телевизионната журналистика – делничния сутрешен блок. През 2015 г. тръгва специалната рубрика „Предизвикай Хекимян“ с цел водещият да задава на своите гости непопулярни зрителски въпроси, да се включва в обществени събития и каузи, и лично да участва в разрешаването на зрителски проблеми, симптоматични за по-сериозни пробойни в обществените процеси и работата на управляващите.