Бойко Манев: Идеята за сезон Лято 2020 е да се предложи на българския пазар продукт, максимално близък до ол инклузив комплексите в Турция

0
1883

Днес ви срещаме с Бойко Манев, който е Chief People Officer в хотелите на Радина Груп – хотел „ТУИ БЛУ Невис“, к.к. Слънчев Бряг, хотел „Аква Невис“, к.к. Слънчев Бряг, хотел „Одесос“, к.к. Златни Пясъци и хотел „Радина‘с Уей“ в Боровец. От есента на миналата година Бойко е и Мениджър човешки ресурси в „Самекс ЕООД“ – франчайзи на KFC и NORDSEE в България.
Бойко Манев е експерт в областта на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Познат е също и с книгата си „Щом аз мога и ти можеш“ на издателство „Сиела“, която излезе през 2015 г. Книгата придоби популярност поради това, че е първата книга в стил приложна психология, книга за успеха, написана от българин.

Г-н Манев, намираме се в много динамична среда на пазара на труда, която покрай кризата с COVID-19 остави много хора без работа и много бизнеси с трудно бъдеще. Къде виждате възможности за излизане от тази ситуация?
– Еднозначен отговор на този въпрос няма. Във времена на криза се разкриват възможности, които за всеки човек и бизнес са различни. Ще оцелеят тези, които се приспособят спрямо „новата реалност“. Тези, които изградят устойчив модел за развитие, който минава през ограничаване на всички възможни разходи, като тук не говорим единствено и само за разходите за възнаграждения (за които аз отговарям за нашите обекти). В моменти на криза и когато приходите са под въпрос, е важно всеки лев в разходната част да бъде контролиран. За да бъда разбран правилно, бих казал следното – всеки лев за не-оперативен разход трябва да бъде замразен на този етап.

Очакванията ми са това да доведе до по-добра финансова оперативна дисциплина и при тези, които преди време са били готови да неглижират дадено перо от приходно-разходния отчет.Това само по себе си е положително в дългосрочен план. Кризата успя да заличи много бизнеси, които нямаха заделен ресурс, с който да могат да преминат през периода, в който всички бяхме затворени.

Всеки сам ще намери своето най-правилно решение за излизане от кризата. При някои бизнеси това ще бъде спирането им и не-възобновяване на тяхната дейност дори и след месеци. При други очаквам пренасочване към нови пазарни нисши, съобразявайки се с новите пазарни изисквания и с по-високите мерки и изисквания и от там стандарти.

Има и една положителна страна от тази криза и тя е, че всеки ще трябва да завиши критериите за хигиенно-санитарните мерки при предоставянето на услуга – настаняване и изхранване, както и нивото на обслужване – вече не говорим за „видимо чисто“ … говорим за „санитарно чисто“. Всеки хотел ще трябва да инвестира допълнителни ресурси – време, хора и средства, зада завиши качеството на предоставяната услуга, от което в крайна сметка ще спечелят и гостите.

– Мислите ли, че хората, които сте освободили, ще се върнат при вас и във вашите хотели? Как бихте ги накарали отново да работят за вашата група?
– Ние сме сред тези работодатели, които направиха всичко възможно, за да запазят възможно най-голям брой служители, които са „ядрото“ на нашите хотели, и за да не се разделят с нито един служител, освен с тези, които са решили да търсят своето бъдеще в друга компания.

В последните седмици разглеждаме различни възможни хипотези, в зависимост от пристигането на първите туристи за сезон Лято 2020. Ние сме доказан и търсен работодател от търсещите сезонна заетост поради факта, че изпълняваме ангажиментите, които поемаме към нашите служители, и в този смисъл не изпитваме затруднения по привличането на сезонни работници.

С оглед на факта, че нашите хотели са клубни хотели, работещи под шапката на TUI, ние за първа година излизаме на „свободния“ пазар и се предлагаме като продукт за търсещите място за своята лятна почивка.

Хотел „Аква Невис“, част от Екшън Аквапарк, е единственият хотелски комплекс в Слънчев бряг, който предлага комбинирана услуга – настаняване и аквапарк. Комплексът е удобно разположен на пешеходно разстояние от центъра на комплекса, където се намират основните места за вечерни забавления. За удобство на гостите се предлага и шатъл, който прави курсове през целия ден от хотела до различни централни точки в комплекса.

Идеята за настоящия сезон е да се предложи на българския пазар продукт, максимално близък до любимите на много хора ол инклузив комплекси в Турция, а именно – достъпна почивка на атрактивни цени, много близки до тези, които са плащали туристите в южната ни съседка. Това са пакети, включващи пълен ол инклузив пансион с хранене, разширени късни закуски, напитки и алкохол, анимация за деца, шоу програми за възрастни и, разбира се, неограничен достъп до аквапарка за целия престой за всички членове на семейството. Тази концепция ще бъде изцяло съобразена с изискванията на Министерството на туризма за местата за настаняване и във връзка с противоепидемичните мерки за безопасност ще бъдат въведени правила за социална дистанция и постоянна дезинфекция на общите и най-често използваните части.

– Смятате ли, че вашата сегашна политика е целесъобразна и разумна спрямо бизнеса и спрямо служителите? Как се справяте със ситуацията?
​- Да, определено ние успяхме навреме да направим анализ на ситуацията и с минимални „щети“ както като бизнес, така и като комуникация със служителите. Трудностите, които изпитахме при обявяването на извънредно положение в страната, са релевантни на тези, които имат сходен на нашия бизнес. Тази пандемия ни постави пред едно голямо изпитание – изпитанието от неизвестното. Това е много труден момент за всички и всяко действие трябва да се разглежда от всички възможни ъгли, преди да се вземат крайни решения, тъй като те оказват влияние настотици колеги и техните семейства.

Липса на предварителни плащания от туроператори за всички хотели, които работят основно с туроператорски настанявания, които при нормален сезон биха се получили, сега са една от причините повечето хотелиери да гледаме на този сезон със смесени очаквания. От една страна, сме настроени позитивно и подготвяме планирано отваряне на два от нашите хотели – хотел „Аква Невис“ в Слънчев бряг и хотел „Одесос“ в Златни пясъци, но в същото време сме реалисти и подхождаме с висока степен на отговорност при взимането на окончателните решения дали и доколко това е правилното действие.

– Ще има ли сезон Лято 2020 ?   Това е въпрос с отговор за 1 милион лева … Ако има някой,който би могъл да отговори в момента и в началото на октовмри да се окаже, че това е бил 100% правилният отговор, то този човек не е човек …

Има много предпоставки да виждаме и вярваме, че има нагласи у много хотелиери за сезон Лято 2020 – дори и да не е такъв, какъвто те са си го представяли в края на сезон Лято 2019, който сам по себе си беше доста предизвикателен …

Рисковете, пред които всички сме изправени, са дали тези резервации, които в момента имаме, ще се реализират като нощувки, и да не се окаже, че в момент на висока заетост възникне огнище на COVID-19, което може да доведе буквално до фалити на хотели, които нямат финансов запас, за да оцелеят в една такава ситуация. Колкото по-голям е един хотел, толкова по-лесно се взима решението да не отвори за този сезон. Колкото по-кратък е сезонът, толкова повече хотелиери ще предпочетат да не рискуват и ще останат затворени. Мога да кажа, че има една зависимост – с намаляването на дните, в които бихме имали активен сезон, се намалява и броят на стаите, които един хотел има и които да останат отворени. Например, ако сезонът остане 70-80 дни, то хотелски комплекси с над 300 стаи ще останат затворени. Ако тези дни намалеят на 50-60, то и комплексите със стаи над 150-200 ще останат затворени. Причината е много проста – финансово няма да се вържат сметките, дори и в хипотеза, че хотелиерът търси т.к. „нулата“ като приход за времето на сезона.

Не вярвам да има хотелиери, които да очакват, че при стартиране на сезон Лято 2020 в началото на месец юли хотелите ще са на максималната си заетост, както иначе биха били, ако нямаше пандемия … Има едни 2-3 седмици, в които пазарът ще се „напасва“ спрямо новата реалност и възможностите са две – да успее да превъзмогне стреса от неяснотата, в която в момента се намира, или да тръгне надолу при един неблагоприятен сценарий.