Джорди Морера поглези небцето на Ирина Флорин, Любо Ганев и други особи
От специалитетите на Морера опитаха поп звездата Ирина Флорин, която пристигна на партито в компанията на Мариела Киселкова или позната повече като Мел от първия „Биг Брадър“ у нас. Бизнесменът и бивш спортист Любо Ганев също беше забелязан сред гостите в компанията на спортния гуру Владимир Памуков и лайфстайл експерта Атанас Лазаров.
преса иберико с пушено пюре от моркови и картофи с домашна майонеза от див лук. Телешки рибай стек с лимонови картофи и българско червено вино също присъстваше в дегустационното меню, а филето от морски дявол със зелена ябълка беше божествено. За десерт, типично испанския крем от кесо манчего. За комфортната атмосфера на Вип гостите се погрижиха домакините Тони Матеев и Павлин Койнов.
Джорди Морера: Без качествени продукти и най-добрият готвач е нищо!
Испанският шеф-готвач и консултант за формулата на успешния ресторант
Популярният испански шеф Джорди Морера тази година ще бъде един от шестимата гост-готвачи, които ще създадат ястията за галавечерята на церемонията по обявяването на победителите в кулинарния конкурс „Ресторант на годината“ на списание „Бакхус“.
Той е космополитна личност и професионалист с богат опит. Роден във Валенсия, специализира при някои от най-добрите шеф-готвачи в света като Феран Адриа и Мишел Брa. Бил е главен готвач на няколко ресторанта със звезди „Мишлен“, след което е ръководил и собствени проекти, получили признание от влиятелни кулинарни гидове и издания. Консултирал е менютата на много ресторанти, а почеркът му може да бъде намерен и в La Nacional, първият испански ресторант в САЩ, основан през 1868 г. Днес освен тв водещ Джорди Морера е и главен рецептолог и консултант на една от най-високо позиционираните испански вериги супермаркети – Mercadona.
Модерната испанска кулинария в последните години е един от най-ярките примери за успех, и то на глобално ниво.
Факторите са комплексни, но аз лично ще поставя на първо място приноса на личности като Феран Адриа. Това е човекът, който преобрази испанската кулинария, модернизира я и я направи известна в целия свят. Успехът на неговата молекулярна кухня вдъхнови много хора и стана причина за нови инвестиции в кулинарния сектор в Испания. Огромен е и приносът на братята Рока, които популяризираха нискотемпературното готвене.