Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава почит на загиналите за свободата и независимостта. В 11:00 часа на връх Околчица ще започне всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев с участието на военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

По традиция 2 юни точно в 12 ч. ще се включат сирените в цялата страна, за да оповестят отдаването на почит. На 2 юни 1948 г. точно в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна за поклон пред загиналите за свободата на България. Официално денят се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Околчица, познат и като Вола, присъстват и членове на четата на Ботев.

В София от 10:30 ч. ученици от столични училища ще четат стихотворения от Христо Ботев и Иван Вазов в пространството пред и около паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ и пред гроба на Иван Вазов до църквата „Св. София“. В 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе церемония, посветена на 143-та годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България.

От 12:00 часа пред президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Асеновград ще започне тържествена програма от 11:30 ч. пред паметника на Ботев в градинката на ул. „Асенова крепост“, където ще се проведе тържествен митинг-поклонение. Ще бъде отслужена панихида, а учениците от ОУ „Христо Ботев“ ще изнесат литературна програма. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Ботев в знак на уважение и признателност за неговата саможертва, както и на всички паднали за свободата и независимостта на България.

В Пловдив Денят на Ботев ще бъде почетен с церемония пред паметника в Цар Симеоновата градина. Тя започва в 11:30 ч. и в нея ще вземат участие Военен духов оркестър и представителен взвод, който ще поднесе венци и цветя. Слово ще произнесе Антон Баев, удостоен с традиционната Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната година. Водещ ще бъде Златко Павлов.

Церемонии и поклонение ще има и в много други градове в страната.