Пробиотиците придобиха широка популярност в близките няколко години. От една страна заради допълващата им роля при терапия с антибиотик, а от друга страна за това допринесоха множеството им благоприятни ефекти за организма. Случвало ли Ви се е да си зададете въпроса за какво се пие пробиотик? В следващите редове ще се опитаме да Ви отговорим на този въпрос като разгледаме ползите от приема на пробиотици.

Какво са пробиотиците?

В тялото ни живеят милиарди микроорганизми, които формират естествения микробиом и чиято жизнена дейност неминуемо оказва влияние върху нас. Част от микрофлората са различни бактерии, гъбички включително дрожди, вируси и други. Най-често дом на полезните микроорганизми са червата, но те обитават също и други части на тялото, които са в контакт със заобикалящата среда – например устната кухина, кожата, уринарния тракт, белите дробове, вагината и др. В тялото ни живеят както „добри“ бактерии, така и такива, които могат да ни разболеят. Поддържането на баланса помежду им помага на тялото да „работи“ добре.

 За какво да пием пробиотик – какви са ролята и функциите на пробиотичните бактерии?

Пробиотиците са продукти, съдържащи жизнеспособни бактериални култури и/или дрожди, които нормално се намират в нашето тяло. Понякога те са комбинирани с витамини от група В или с други субстрати като инулин, които да служат за храна на бактериите и подпомагат жизнената им дейност.

Една от задачите на пробиотичните бактерии е да поддържат здравословно равновесие между популацията на „добрите“ и „лошите“ бактерии. При определени условия, ако популацията на патогенните бактерии вземе превес, това може да доведе до дисбаланс в организма и заболяване.

Оплакванията от страна на стомашно-чревния тракт като запек, диария, синдром на раздразненото черво (IBS), различни инфекции, често се асоциират с дисбаланс в чревната флора. При всички тези състояния приемът на пробиотик обикновено оказва благоприятен ефект. Разбира се, ако имате подобни симптоми на първо място е добре да се консултирате със специалист, за да се определи причината в конкретния случай.

Продължителният прием на антибиотици може да предизвика нарушения в чревната микрофлора. Обикновено голяма част от микроорганизмите са чувствителни на антибиотични продукти и това води до тяхното частично унищожение, а като следствие на него се явяват гастроинтестиналните проблеми. Ето защо ежедневният прием на пробиотик при лечение с антибиотик е препоръчителен.

Друга особено важна роля на пробиотичните бактерии е да подпомогнат укрепването на имунната система. Освен това подобряват храносмилането и участват в синтеза на някои витамини.

Те са нашите микроскопични „помощници“, които се грижат за благосъстоянието ни отвътре.