Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до 62 килограма на шампионата в Будапеща. Нашето момиче стигна до титлата след победа над японката Юкако Кавай с 6:2. Успехът е още по-ценен, тъй като идва над представител на тоталния хегемон в женската борба. Японките са доминатор в спорта от дълги години насам, а през тази година спечелиха четири титли. Единствено Тайбе спря тяхното господство.

Юсеин показа, че е вече е много опитен борец и проведе по перфектен начин схватака. В началото на борбата парира атаките на японката, а в средата на първата част издебна своя момент и свали Кавай на земята и я прехвърли два пъти, за да регистрира шест точки.

През втората част действаше отлично в защита и не позволи на японката да атакува. Едва в края на схватката съперничката успя да прихване Тайбе зад гърба, но не остана време за допълнителна атака, което означаваше злато за нашето момиче.

Така 27-годишната Юсеин прибавя нов връх в кариерата си двете сребра от световни първенства през 2012 и 2013 година и европейска титла от тази година. Това е първа титла за родната борба в последните пет години. Последно на световния връх стъпи Иво Ангелов през 2013 година, като тогава шампионатът също бе в унгарската столица.