Ученици от професионалната гимназия по полиграфия и фотография снимаха репортажно събитието и направиха сесия на изпълнителя

Искрен Тончев-Искрата влезе „В час по интелектуална собственост“. Трябва ли да уредим авторските си права, Иако искаме да използваме фолклорен мотив във формулата си за клубен хит? Защо Coldplay никога няма да дадат своя песен за реклама на газирани напитки? Това бяха част от въпросите, на които възпитаниците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография получиха отговори „В час по интелектуална собственост“.

Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП)срещна бъдещите творци с изпълнителния директор на сдружението Ина Килева, с автора и артиста-изпълнител, отговорен за създаването на част от най-големите хитове в БГ попа – Искрен Тончев-Искрата, и с юриста и артиста Велизар Соколов – Заки. Събитието бе заснето репортажно от възпитаници на гимназията, а след часа те направиха и импровизирана сесия на шампиона по бийтбокс – Искрата, която можете да видите в неговия Инстаграм профил.

Часът започна с кратка и забавна презентация, в която ученици от 12 клас разбраха какво е авторското и сродните му права и как тези права живеят в дигитална среда.

„Предстои ви да влезете в тежък бизнес контекст, в една джунгла на професионални отношения, в която ще бъдете изгубени, ако не се държите за правата си. В това е и смисълът на срещата ни – да поговорим за вашите права като творци. За това как да ги отстоявате, използвате и монетизирате.“, обясни Ина Килева.


Велизар Соколов – Заки, който бе модератор на срещата, се обърна към присъстващите и като към ползватели на защитено съдържание. „Трепетът да създаваме изкуство е това, което различава човека от първобитното, той ни прави уникални. Вие сте творци. И следващия път, когато решите да си изтеглите нещо от пиратски сайт, искам да си зададете въпроса: „А как ще се почувствам аз, ако работя две години върху един албум, вложил съм сърце, пари и време в него и на финала всички решат, че им се полага безплатно,едва ли не по рождение?“Уважавайте творчеството на другите, като им давате възможност да живеят от това, което създават!“, каза Заки.

Искрен Тончев призова учениците да следват мечтите си в изкуството, независимо от обстоятелствата. „Почти изгубих гласа си в следствие на спортна травма и записах софтуерно инженерство в Бургас. В тази една година търсех алтернативно лечение, оправих се и напуснах университета по възможно най-категоричния начин. Дойдох в София, за да се отдам на 100 процента на страстта си към музиката.“, сподели Искрата.

Той добави, че съвременните технологии позволяват на всеки желаещ да оборудва свое мобилно студио и да създаде звукозаписи с отлично качество дори по пантофи. В дома му се раждат хитове за артисти като Павел и Венци Венц, Дара, а с Папи Ханс забъркват и хитовата си рецепта за „Кекс“.

„На финала, където става най-голямото танцувално избухване в парчето, използвам смеха на Папи Ханс като инструмент и като такъв той също е обект на авторско право.“, посочи Искрата.
Кампанията „В час по интелектуална собственост“ продължава на 23 април, когато в столичното училище по приложни изкуства „Свети Лука“ ще влезе фронтменът на една от най-обичаните рок банди у нас – Дидо от D2. Във втория си етап образователният проект на БАМП ще обхване и музикалните училища в страната.