През цялата история различни странични влияния отвън и предпочитания отвътре са мотивирали жените по цялата планета Земя относно избора им на дамски дрехи. Докато явните фактори, като предпазване и защита са някои от причините, заради които една жена облича дамски рокли или дамски поли, които избира сутрин, то дамското облекло също така безспорно служи като мощен и категоричен начин за себеизразяване и всеобщо впечатление в останалите хора. По-долу ще намерите някои от мотивите, които се крият зад днешните селекции на дамски дрехи и дамска мода.

Скромност в дамските дрехи

Докато концепцията и като цяло идеята за изразяване на скромност е най-различна за всяко място в исторически погледнатото време, през годините тя играе изключително екзистенциална роля в дамското облекло и мода. В различните части на света и различните периоди и епохи на жената е било категорично забранявано да показва женските си крака, рамене, гръб и деколте. Докато САЩ вече не налагат строги правила относно дамските дрехи и начини на обличане дори и на обществени места и официални събития и институции, то в някои страни по света все още има ограничения на свободата и скромността в женската мода.

Мюсюлманските култури например задължават жените да прикриват по-голямата част от тялото си, особенно докато са на публични места като това неизбежно създава голям пазар за дълги и прикриващи дамски дрехи от най-различни материи, за да са подходящи за всички сезони като памук, вълна, изкуствени материи като полиестера, коприна и дори дънкови платове. Като цяло дамското облекло се изразява в долни шалове на хиджаб, дълги ръкавици от ликра, абая – това представляват дълги дамски дрехи, подобни на наметала, и джилбаби, което са дамски връхни дрехи, включително дълги роби и палта.

 

Красота и съблазън в дамската мода

В тази сфера на модата ще изследваме променящото се лице на красотата и съблазънта в женската мода и дамските дрехи и аксесоари. Женската мода винаги е била свързана със съблазняването, но естеството на съблазняването се е променило и видоизменило през годините. В съвременното общество вече не е достатъчно да си просто в добра физическа форма, за да си привлекателен и добре облечен.

В днешно време жените трябва да са интелигентни, със стилни и модерни дамски дрехи и да имат определено чувство за хумор, за да бъдат личности, които да примамват другите към себе си чрез модата. Анализирането на това как дамската мода се е променила с течение на времето по отношение на красотата и съблазняването не е никак лесна задача, но трябва да й бъде обърнато нужното внимание, за да се разбере как тези промени са се отразили на обществото като цяло.