Изберете материал за циферблата на часовника

Циферблатите на часовниците се предлагат от различни метали и материали. Можете да изберете часовници изработени от злато, сребро, розово злато, платина, титан и др. Циферблатите на часовниците могат да бъдат направени и от пластмаса, въпреки, че ще бъдат по-малко издръжливи.

Ако предпочитате, можете да изберете часовник в два цвята – злато и сребро.

Металите обикновено са по-издръжливи от пластмасовите циферблати, въпреки че металът може да се надраска.

Ако смятате да плуване или да се къпете с часовника ви препоръчваме да си вземете водоустойчив часовник, но имайте предвид, че кожените каишки не са подходящи за тази цел. За предпочитане е металната верижка или силикона.

Изберете форма на циферблата на часовника

Циферблатите на часовниците се предлагат в различни форми, като квадрат, кръг или шестоъгълник. Възможно е да сте ограничени в избора си въз основа на избора на марка, но ако знаете каква форма търсите, това може да ви помогне да стесните възможностите.

Някои нови часовници се предлагат в по-уникални форми. Ако сте се спрели на часовник с уникална форма, може да не успеете да го намерите при основните марки.

Изберете материал на каишката. Подобно на циферблата, имате възможност да избирате материали. Най-често срещаните варианти са метали като злато или сребро, кожа или пластмаса.

Търсете каишка, която може да се регулира и е издръжлива

Някои материали са естествено по-издръжливи от други; кожата може да се повреди по-лесно от метала. Металните каишки могат да се регулират, като бижутер или часовникар премахне някое звено. При кожените каишки могат да се изрежат допълнителни отвори, за да се стегнат.

Каишките могат да бъдат подменяни, въпреки че подмяната на металните каишки ще струва по-скъпо, отколкото на тези, изработени от кожа или пластмаса.

Има и по-нетрадиционни материали за каишки, от които можете да избирате, като плат или устойчива гума.

Съобразете материала на циферблата и каишката

Съществуват доста стандартни цветови комбинации, които повечето марки следват. Например по-малко вероятно е да намерите пластмасов циферблат в комбинация със златна каишка.

Ако търсите ежедневен часовник, изберете материали, които съответстват или допълват аксесоарите, които вече носите.

Вижте размерите в милиметри. Това е по-приложимо за мъжките часовници, тъй като дамските часовници обикновено остават в по-малък диапазон наразмерите. По-голямата част от мъжките часовници имат циферблати с диаметър между 34 и 50 мм.

Размерите на циферблата можете да намерите на уебсайта на производителя, на опаковката на часовника и на уебсайтовете на търговците на дребно.

По-голямата част от мъжете изглеждат добре с часовници, чиито размери са от 34 до 40 мм.

Часовниците се различават и по своята дебелина. Височина на корпуса от 10 мм ще седи по-добре под маншета на ризата, отколкото 15 мм. Някои хора намират по-високите корпуси на часовниците за атрактивни, но това обикновено не е голям проблем, освен ако не търсите официален часовник за костюми.