Пристъпите на паника са сериозно медицинско състояние и не бива да бъат пренебрегвани с лека ръка, тъй като при последващо зачестяване на паник атаки, състоянието бързо може да излезе извън контрол. Те могат да причинят много различни симптоми и могат да имат най-различни признаци като могат да бъдат много неудобни и дори опасни понякога.

Най-добрият начин да разберете дали страдате от паник атаки е да отидете при лекар – психотерапевт за медицински преглед и да обсъдите с него симптомите си и точно какво, кога и при какви обстоятелства ви се случва. Добрият психотерапевт ще ви помогне да разберете какво причинява вашите паник атаки и как да ги лекувате.

Какво са в действителност паник атаки

Паник атаките представляват внезапно и много силно чувство на ужас, страх или опасение, което настъпва без абсолютно никакво предупреждение. Паническата атака е внезапен епизод на силен страх и мощен дискомфорт, който достига връх в рамките на няколко минути. Симптомите на паник атаки могат да включват както сърцебиене, така и болка в гърдите, задух – невъзможност да си поемете въздух, треперене, чувство на задушаване и усещане за предстояща гибел.

Как да разберете дали страдате от паник атаки

Първата стъпка, която е необходимо да направите, за да разберете дали страдате от паник атаки, е да конкретизирате и идентифицирате симптомите си когато се намирате в това състоятние. Има много признаци и симптоми, които биха могли да показват наличието на пристъпи на паника. Някои хора изпитват един симптом, докато други изпитват повече от един симптом по едно и също време, затова е трудно да се конкретизира. Диагностицирането на паник атаки и последващото лечение се извършват от професионален психотерапевт като включва както психотерапия, така и в комбинация с определени медикаменти за овладяване на положението.

Насоки за справянето с паник атаки ще получите при консултация с психотерапевт като той ще ви препоръча колко сесии и през какъв интервал от време са необходими, за да има резултат и напредък. Трябва да се въоръжите с търпение и да знаете, че не сте сами – по пътя към справянето с паник атаките ще имате безусловната подкрепа на личния си психотерапевт, които ще ви посъветва какво да правите когато усетите, че започват паник атаките и как да овладеете себе си в тази ситуация.