Само месец след премиерата си, бестселърът “Кодово име: Живот” на Ваня Червенкова е обявен за “Най-продавана книга”. Наричана още „Библия за силните”, в „Кодово име: Живот”, желязната лейди разказва за ужасът случил се на 27 юли 2003 година на рибният пазар в град Варна. Място, на което бизнес дамата намира сили да се върне 14 години след инцидента. Ваня Червенкова е разстреляна със 6 куршума. Медиите я обявяват за мъртва, но тя оцелява. Наемен убиец стреля по Ваня, докато тя е с 8-годишната си дъщеричка Никол. Единият куршум минава под дясното око и излиза през черепа. Вторият се врязва зад ухото и излиза през лявата буза. Третият влиза откъм гърба и разкъсва белия и дроб и плеврата. Следващите два раздробяват дясната и ръка. В първия момент Ваня не осъзнава какво става. Вижда само, че от нея струи кръв – от главата, от ръката, гърдите, раменете. Въздухът не и достига, но болка няма. Усеща умора и адска топлина. Тогава съзира малка, идваща към нея светлина и разбира, че ще живее. Усеща, че се понася нагоре, а в това време тялото и се срутва на паважа в огромна локва кръв. Никол е скрита под една сергия на пазара, където става покушението. От стреса малкото момиченце натежава толкова, че не могат да го повдигнат. Родителите на Ваня разбират за покушението към дъщеря им от телефонно обаждане. В това време докторите във Варненската окръжна болница се борят за живота и. „За да ме върнат на детето ми!“, казва Ваня с огромна благодарност. Когато най-сетне се събужда изпитва ужасяваща болка, чувства тялото си разкъсано.

“Разбрах,че човек сам кове съдбата си и винаги трябва да слуша вътрешния си глас,защото БОГ говори чрез нас, така както и Дяволът действа чрез нас..” – е малка част от личната изповед на авторката.

„Година и половина след покушението никой не я вижда, защото се възстановява. Мисли дали да не прикрие белезите си оперативно, но решава да ги остави: „Не защото нямам възможност да се направя супер жена, да залича и белези, да коригирам и фигурата си – естествено е да напълнея след толкова много вливания и таблетки, след толкова лежане и операции. Реших да запазя следите, защото всяка сутрин и всяка вечер, когато се гримирам и разгримирам, белегът на лицето ми ще ми напомня за онова, което се е случило с мен, и за силата и милосърдието на Господ, който ми подари живота. Месеци след операцията бях обезобразена. Плачех, защото не знаех дали някога ще видя открито небе над главата си. Имала съм охрана през цялото време, имало е моменти, когато съм се обличала като арабка или като мъж, за да изляза навън и да срещна хора. Мислех, че никога повече няма да мога да се интегрирам обратно в обществото. Но човек се възстановява.“ – думи на силна жена, намерила сили да се справи с това, което съдбата и е поднесла.

„Кодово име: Живот” е придружена с кратък документален филм, в който Червенкова изживява деня на 27 юли, когато е била разстреляна на място. Във филма, Ваня се връща в болницата във Варна, в която и връщат живота, за пръв път след паметната за нея дата.
Във видеото виждаме и дъщеря и – Никол Червенкова.

Бизнес дамата прави грандиозна премиера на книгата си на 27 ноември 2017г. Само месец след официалното пускане на пазара, първият тираж е изчерпан.

„Разбрах, че мракът е най-гъст точно преди зазоряване.” – е последният цитат от „Кодово име: Живот”

Можете да я поръчате тук: https://www.vaniachervenkova.com

Документален филм „Кодово име: Живот” – https://www.youtube.com/watch?v=t6QgzVETEPo