Велосипедът има редица безспорни предимства пред другите видове транспорт.  Спестяването на пари за поддръжката му е първият важен плюс. Колелото не изисква зареждане с гориво, за разлика от автомобилите, например. Достъпно е за много хора и може да се кара както от възрастни, така и от деца.

Велосипедът предлага и много ползи за нашето здраве. Докато го карате, може да дишате чист въздух, което е особено полезно сутрин. Освен това, карането на колело е изключително ефективно и се сравнява с упражненията във фитнес залите. Разликата е, че не отделяте допълнително време и пари за тренировки. Карането на велосипед има благоприятен ефект върху Вашето здраве и поддържане на перфектна форма.

Преди да преминете към избора на колело, трябва да разберете какви са основните видове и какво е предназначението им. Това е необходимо, за да можете да закупите подходящия велосипед за Вас, според предпочитанията и нуждите Ви.

Как правилно да изберем своя велосипед?

В следващите редове ще Ви представим някои от основните видове колела и техните главни функции. Това ще Ви помогне да направите най-добрия избор.

Градско колело

Предназначено за градско шофиране на сравнително къси разстояния и главно по асфалт. По правило те са по-леки, удобни, сравнително красиви, лесни за поддръжка и не много скъпи.

Стандартни велосипеди

Този тип колела  също могат да бъдат категоризирани като градски. Единствената разлика е, че първите са по-тежки и издръжливи, те се използват главно като транспорт, а не като хоби.

Шосеeн велосипед

Предназначен за каране по асфалт. Моделите от този вид са бързи и леки с големи колела (28 инча). Най-често те са избор на хората, които искат да спортуват, да поддържат форма и които обичат високата скорост.

Недостатъците им включват относително високата цена и факта, че са проектирани да се движат само по асфалт.

Планински велосипед

Този тип колело е предназначено за преминаване през неравности и стръмни участъци. Предпочитан е от по-опитни колоездачи, както и такива, които се занимават сериозно с този спорт.