Миле Китич е известен босненско-сръбски попфолк певец, роден в Босна и Херцеговина.

Миле идва като новогодишен подарък за родителите си, след три дъщери. Още от малък всички са убедени, че ще стане певец – пее по всички училищни събирания и рецитали. Миле Китич започва своята кариера в средата на 70-те, когато изкарва първите си сингъл плочи. От тях се открояват песните „Aldijana“, „Ja zelim da sam sunce“, „Ljubavi nase sad nema vise“, „O, gitaro“. В началото на 80-те 20 век Миле живее в САЩ, но се завръща заради музикалната си кариера. Първият му самостоятелен албум „Ako te budu pitali“ излиза през 1982, а през 1983 – „Jorgovani plavi“. Кариерата му тръгва стремглаво, когато започва да работи с групата „Южни Ветар“. През 1984 г. с ансамбъла издава албума „Casa ljubavi“, едноименната песен е актуална и до днес, а от този албум като хит се откроява и „A mi smo bili“. През 1985 г. излиза албумът „Ja necu ljepsu“, който изстрелва Миле на върха, пилотната песен е тотален хит, както и „Mi smo bili jedan zivot“, „U ritmo tvog srca“ и „Jos bi sanjao plave kose“. През 80-те Миле изкарва още редица хитове с Южни Ветар, като най-големите от тях са „Mogao sam biti car“, „Zbog takve ljubavi se zivi“, „Kockar“, „Hej zivote, hej sudbino“, „Ne pitaj me zaplakaces“, „Primi ovaj buket“, „Nije sreca u ljepoti zene“. През 90-те Миле и Южни Ветар изкарват още редица хитове: „Vuk samotnjak“, „Stavi karte na sto“, „Gubitnik“, „Svi kockari gube sve“, „A, ti“, „Cao, Jelena“, „Majko mila sto si me rodila“, „Gordana“, „Ostavljas me neka ti e srecno“. През 1995 г. Миле и Южни Ветар се разделят след 11 албума и безброй хитове. За Миле колегите казват, че е работохолик, отдаден изцяло на работата. Той е един от малкото изпълнители, които могат да пеят толкова добре на живо, че да звучат все едно са на студиен запис. Въпреки че вече над 30 години е на сцена, Миле е един от най-актуалните попфолк изпълнители в Сърбия и в страните от бивша Югославия. Работи в „Гранд Прадакшън“ с Перица Здравкович, който е автор на повечето му хитове.

Намираме го минути след, като концерта по случай 35-та му година на сцена е приключил.

Тези, които седяха в близост до сцената и на първите редове, успяха да уловят подготвения от певеца подарък – тениски с неговия лик. Миле беше подбрал няколко бройки, които подаде на част от публиката. Втората изненада бе изпълнението му на песента „Девойко, мари, хубава“, като на сцената се качи и български състав. Малко по-късно изпълнителят развесели феновете и с изпълнение на „Камъните падат“.

Развълнуван и изморен, ходейки към гримьорната си, той не пропуска да обърне внимание на всички, които поискаха да се снимат с него или просто да си поговорят. Изключително добро впечатление прави топлотата, с която прегръща феновете си за поредна снимка. И макар, че пя 4 часа на живо с бенд, умората не успя да надделее и усмивката не слезе и за миг от лицето му, след края на спектакъла.

Ето какво сподели в бързината пред Green-news големия – Миле Китич:

Защо изпяхте „Девойко, Мари Хубава“. Какво Ви накара да изпълните тази българска песен?

– На миналия концерт в „Арена Армеец“ преди две години исках да направя някоя българска песен. По принцип слушам много българска музика и тогава изпълнихме песента.

Защо избрахте България, за да отпразнувате 35 години на сцената?

–    Имам дълг към българската публика. Когато пея в Западна Европа, в публиката има много българи. Когато пусна нова песен, почти всеки втори-трети коментар е от българи. И винаги са позитивни.

Тук много хора Ви обичат. Как си го обяснявате?

– Не знам дали е само заради музиката. Във Видин имах концерт пред 20 000 души. Решил съм да правя само големи концерти. Много обичам да идвам в България, защото тук искрено харесват музиката ми.

Какво ви мотивира да бъдете все още на сцената?

– Само публиката, не парите. Основните неща в живота вече съм ги направил… Щастлив съм, че Галена бе с мен на сцената.

Коя е любимата Ви песен?

– Може би „Кралица на тротоара“.

 

Именно и „Кралица на тротоара“ бе песента, с която концерта започна и завърши. Бенд на живо, духов оркестър и Галена, бяха малка част от изненадите за феновете.

В близост до сцената бяха съпругата и дъщерята на Миле Китич, които също са певици и са популярни в Сърбия, но този път не се включиха в концерта в „Арена Армеец“. Изявата на Китич завърши точно в полунощ, като преди да слезе от сцената той попита публиката коя песен иска да им изпее за последно. От публиката пожелаха да чуят „Lucifer“ и Китич изпълни желанието им. Всички присъстващи можеха да дарят средства за болния Иван Тодоров, за когото има и кампания във Фейсбук.

Миле Китич се завърна за втората част от своята програма, като беше сменил черния костюм с винен и носеше бомбе в същия цвят, а Галена го определи за „Казанова“. Сръбската звезда продължи да пее неуморно, като слезе на два пъти при публиката, за да се здрависа с феновете, а най-напористите се снимаха с него още докато пееше, като певецът не отказа на никого да се докосне до него.

Фотограф: Росен Димитров / VR Creative Bg