Броят на осветителните елементи зависи от размера на стаята. Ако стаята е много малка (4-5 квадрата), тогава ще бъде достатъчен компактен полилей с няколко крушки. Ако банята е със среден размер (6-10 квадрата), експертите препоръчват допълнително да се подчертае зоната близо до огледалото и мивката. Това ще направи много по-удобно извършването на хигиенни процедури.

Огромните бани предлагат много място за въображение. Тук можете да организирате зонално осветление, чийто стил е избран, като се вземе предвид архитектурата на стаята, творческата концепция.

Броят на телата варира от още 3 важни фактора:

● Интериорни цветове. Светлите цветове отразяват добре светлината, което прави апартамента да изглежда по-добре осветен. Същото се отнася и за отразяващите стъклени повърхности.

● Височина на монтаж на арматурата. Колкото по-ниско са монтирани лампите, толкова по-ярка ще бъде светлината за човек.

● Изглед на осветителни елементи. Има лампи с нажежаема жичка, LED, луминесцентни, халогенни лампи. Всички те имат свои собствени характеристики, но е по-добре да използвате LED осветление в банята (защо? Ще обясним по-долу).

Препоръчително е да планирате местоположението и броя на осветителните тела на етапа на ремонт. По този начин можете да направите осветление за баня без излишни разходи и караница в бъдеще.

Какъв вид осветление да изберете?
Асортиментът от магазини за осветителни елементи се увеличава всяка година. Появяват се нови технологии, благодарение на които осветителните тела стават все по-икономични и издръжливи.

За да изберете правилното осветление в банята, трябва да оцените предимствата на различните видове крушки:

● Лампи с нажежаема жичка. Този светлинен източник се появи пръв и отдавна е нажил своята полезност. Да, тези лампи са евтини, но изгарят за няколко месеца, „ядат“ много електричество. Произвежда жълта светлина, която изкривява цвета.
● Халогени. Те се различават от лампите с нажежаема жичка с дълъг експлоатационен живот. Недостатъците са сходни – бързо се нагряват, консумират енергия.
●Луминесцентен. Икономични крушки с гаранция на производителя до 5 години. При нагряване и загуба на целостта се отделят живачни пари. Те достигат максималното ниво на светлинно излъчване за дълго време.
LED. Най-енергийно ефективен вариант. Такива лампи са енергийно ефективни и светват за секунда. В същото време те дават ярък интензивен блясък в продължение на 5-8 години. Предлагат се няколко цветови температури – топла (жълта светлина), дневна (бяла светлина), хладна (синкаво бяла светлина).
Всички видове LED крушки превъзхождат енергоспестяващите флуоресцентни лампи по всички качества. Светодиодите ще намалят консумацията на енергия с 10-15 пъти. Такива устройства са по-скъпи от аналозите, но се изплащат за една година употреба.

Съвети за организиране на осветление за баня
Според дизайнерите, осветлението на банята трябва да бъде:

1. Всички ъгли на стаята трябва да са еднакво равномерно осветени.
2. Не е твърде интензивен. Колкото по-малко са осветителните тела, толкова по-голяма трябва да бъде тяхната мощност. И обратно.
3. Компетентно разпределени. Необходимо е да се осигури осветление на всички работни зони. Поставянето на електрическа крушка точно над огледалото изкривява отражението.
4. Без отблясъци. Лампите, насочени перпендикулярно на огледалните повърхности, създават отражения, които нарушават цветопредаването.
5. Интересно. Важна роля играе естетиката на интериора. Акцентът на стаята ще бъдат ярки цветни петна – нюанси, многоцветни крушки, прожектори с насочена светлина.
6. Оригинален. Тенденцията е да се използват LED ленти и прожектори като фоново осветление.
Сега знаете как най-добре да направите осветление в бани. Ако информацията ви е била полезна, споделете я с приятелите си.