Независимо дали става въпрос за асфалтиране на паркинг , алея, пътека, подготовка за строеж на жилищна сграда или друго място, асфалтът осигурява безопасна и сигурна основа за много различни дейности.

Асфалтът е инертен материал, направен от пясък и камък, който е смесен с подобно на катран вещество, което познаваме като асфалт. Загрява се до висока температура, за да се запази гъвкавостта на сместа, така че да може да се работи с нея, преди да се охлади и втвърди. Процесът може да бъде опасен, така че трябва да се извършва само от професионалисти. Самото полагане на асфалта може да бъде една от най-бързите части от целия процес. Може да отнеме само час за малък проект.

Но как може да изглежда процесът на подготовка на терена преди асфалтиране ? Ето няколко от ключовите стъпки.

Планирането е често пренебрегвана стъпка, която гарантира успех на проекта ви. Планирането е различно за всеки вид настилка. Вероятно ще трябва да получите одобрение от местната община.

В зависимост от това какво е било мястото досега, е възможно да се наложат някои изкопни работи. Често стара повърхност – бетон или разрушен асфалт – трябва да се отстрани напълно. Ако работите върху парче угар, ще трябва да го почистите напълно, така че никакви неравности да не развалят равната повърхност.

Една ключова част от полагането на асфалт, който ще издържи с години, е да имате правилното ниво и дренаж. Дъждовната вода, която се натрупва върху или под асфалта, създава опасности по време на експлоатация и ускорява напукването и отронването на парчета, което в крайна сметка ще разруши асфалта.

Полагането на подоснова е от ключово значение. Основата, върху която всъщност се излива асфалтът, трябва да осигури солидна, стабилна основа против ерозия, амортизация и атмосферни влияния. Видът й зависи от това за какво ще използвате по-късно асфалтирането пространство.