Днес в Байлово ще е поклонението, а в четвъртък погребението му

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години.

Днес тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Дядо Добри се ражда през далечната 1914 г. в с. Байлово, близо до София. Баща му загива в Първата световна война, а овдовялата му майка отглежда сама децата си. Дядо Добри не помни своето детство и ученически години, които преминават в „града“. Ранните му спомени са от сватбата му през 1940 г. и от Втората световна война, когато снаряд пада близо до него и почти напълно го оглушава.

Дядо Добри не обича да говори за себе си, защото “не той е бил важен“, важна била вярата и храмовете, за които събира пари вече повече от три десетилетия. С времето се посвещава на мисионерството, в търсене на духовен мир и вярата в добротворчеството.

Ето част от неговите дарения 10 000 лв. за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово
25 000 лв. за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци
28 000 лв. на манастира в „Кръстова гора“
35 700 лв на „Св. Александър Невски
Последното е най-голямото дарение от частно лице в историята на храма.

Делата на Дядо Добри не могат да бъдат измерени в цифри. Посланията му за добротворчество, любов и смирение, трябва да бъдат в описани в учебниците, разказвани на приятелите ни и припознати от сърцата ни. Дела трябват.