Първи по рода си мемориален графит краси стена на училище

0
832

Първият в България мемориален графит вече краси фасадата на столичното 74 СУ „Гоце Делчев“. Произведението е с внушителни размери и на него е изобразен починалият през 2011 година рап изпълнител и поет Ясен „G Dogg” Иванов, който е възпитаник на това училище.

Още приживе, артистът бе признат от цялата българска хип хоп общност заради творчеството си и смислените и задълбочени текстове. След смъртта си Ясен остави трайна следа в българската хип хоп култура, като и до днес, песните му продължават да се слушат и вдъхновяват младите творци и почитатели. Посмъртно има издадена и негова стихосбирка.

Графитът е създаден по инициатива на Българска Хип Хоп Асоциация (БХХА), като част от програмата й за опазване на българското културно наследство и творчество и е подпомогнат финансово от дружеството на продуцентите и артист-изпълнителите Профон.

Проектът и изпълнението на мемориалното произведение са дело на световно известните графити артисти – Arsek & Erase. Тяхното уникално изкуство е обиколило, както почти всички европейски столици, така и страни като САЩ, Русия, Китай, Япония, Тайван, Ел Салвадор и много други. През 2015 година графити дуото реализира и самостоятелна изложба в Страсбург, Франция. През годините момчетата активно работят за развитието на родната графити сцена, като участват в организирането на редица фестивали за улично изкуство.

Процесът по създаването на шедьовъра продължи повече от три дни и предизвика интерес сред жителите на квартала. Всички бяха единодушни, че той не само разкрасява стената на училището, но и внася цвят и позитивизъм в заобикалящата ги сива градска среда.

Рисуването на графита беше заснето от специално пристигнал за целта снимачен екип. Кадрите ще бъдат включени като част от най-новия филм за историята на създаването на българската хип хоп култура и сцена „Музика от крайните квартали“, чиято премиера се очаква в края на годината. Самият филм се реализира с подкрепата на Столична община, програма „Култура“, Музикаутор, Профон, БНТ и Българска Хип Хоп Асоциация.

Последвайте “Музика от крайните квартали” във Facebook и Instagram.

Последвайте Българска Хип Хоп Асоциация във Facebook

Последвайте “Arsek & Erase” в Instagram

Научете повече за филма на официалния уебсайт