Вечната опашка в стил „Моцарт“, с която захващаше бялата си коса, неповторимите тъмни дрехи с широки рамене, неизменните слънчеви очила, без които не се появяваше публично, кожените ръкавици в садо-мазо стил, под които не личаха годините…

Неговият личен и професионален стил беше толкова запомнящ се, че е трудно да се повярва, че вече няма да видим Краля на първи ред на модните ревюта.

В течение на десетилетия Карл Лагерфелд беше централна фигура в света на висшата мода. Оглавявайки френската модна къща Chanel (от 1983 година), италианската Fendi (с тях работи още от 1965-а) и собствената си марка Karl Lagerfeld (от 1984-а), той държеше в ръцете си мултимилионни лостове за идеи, продажби, влияние.

Вдъхновител на стотици топ-дизайнери, покровител на новите тенденции и рекламно лице на самия себе си, дизайнерът имаше удивителен живот, който завърши в най-важния за неговата кариера град и основен дом – Париж.

Карл Ото Лагерфелд е роден в Хамбург на 10 септември през 1933. Донякъде от суета, донякъде подчинявайки се на повелите на модната индустрия и култа й към вечната младост, в по-късните си години той често твърди публично, че годината му на раждане е 1938.

Така през 2003-а той обявява, че празнува своя 65-ти рожден ден, макар и да навършва 70 години. През 2008 немският вестник „Билд ам Сонтаг“ публикува интервюта с негови съученици, които утвърждават 1933-а за рождена година на дизайнера. За Лагерфелд обаче е по-важно той самият какво мисли. Затова и през 2013 обявява нова дата – бил роден през 1935-а. В отговор медиите публикуваха кръщелното му свидетелство, което се пази в Хамбург… Модата привлича Лагерфелд от най-ранна детска възраст. Той се установява в Париж на 20 години, когато се записва в лицея Монтен. Първоначално започва работа в ателието на Пиер Балмен като асистент, след което чиракува при дизайнера Жан Пату. Първата му самостоятелна колекция е показана през юли 1958-а, но верен на суетната си природа, той я представя под името Роланд Карл, вместо Карл Лагерфелд. Самостоятелната си кариера започва през 1959, поемайки поръчки за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.

През 60-те години той се превръща в един от първите „фрилансъри“ в модната индустрия, пътувайки между Франция, Италия, Англия, Германия, САЩ.

До смъртта си Лагерфелд е верен на човека, когото е обичал, и не започва нова връзка. Той напълнява доста, но през 2000 година се завърна на модната сцена неузнаваем, сваляйки 42 килограма за 13 месеца.

В последствие Лагерфелд публикува книга, в която разказа за диетата си и която се превърна в бестселър. „Суетата е най-здравословното нещо в живота“, е негов известен цитат от това време. Негова е и мисълта: „Аз съм карикатура на себе си и ми харесва. То е като маска. За мен Карнавалът във Венеция продължава целогодишно“. За съжаление всеки карнавал рано или късно приключва. Но остава споменът, а Карл Лагерфелд със сигурност ще бъде запомнен като абсолютен артист на подиума и в живота.