Според режисьора на клипа Люси Иларионов благодарение на певицата хората са разбрали за тази забележителност

Последният клип на Софи Маринова предизвика всеобщо възмущение. Причината – певицата е снимана, стъпила върху каменните гъби край Кърджали.

Режисьорът на клипа Люси Иларионов обясни в „Тази сутрин”, че всъщност Маринова е стъпила не върху самите каменни гъби, а върху камък до тях.

„Повредени ли са? Не виждам да са повредени. Това, което аз виждам е, че благодарение на Софи в момента много хора научиха за това прекрасно място”, посочи режисьорът.

По думите му той е попаднал на мястото случайно и е останал очарован. Не знаел обаче че това е природен феномен, намиращ се под особена защита. Разрешение за снимки също не поискал.

СВъпреки това нито Иларионов, нито Маринова ще влязат в затвора заради станалото. Това обясни природозащитникът Тома Белев. Той разясни също така, че камъкът до гъбите, върху който е стъпила певицата, в миналото е имал същата констуркция, но бракониери разрушават скалата в търсене на злато:

„Специално каменните гъби при село Бели пласт са една от типичните спирки за посещение в Родопите. Обявени са за природна забележителност през 1974 г. Те са образувани вследствие на ерозия. Там имаме два пласта скали. Един пласт туфи – първата скала, образувана от отаяването на пепел от вулканична дейност. Вторият пласт са метаморфни скали, които са по-твърди, и вследствие на ерозията по-меката час се изтънява, а отгоре остава един камък”.

Необичайните скали попадат в Закона за защитените територии, както и в Закона за горите.