Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд – Еничари ходят, мамо

0
3210

Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд представиха фолклорнта песен „Еничари ходят, мамо“. Драматичната балада разказва за еничарството –  най-страшното посегателство върху народността и вярата на българите по време на турското робство и вземания кръвния данък.

Песента излиза навръх Националния празник на България – 3 март.  Музиката и текстът са народни, а новият аранжимент е направен от Евгени Димитров, Цветан Недялков, Венелин Венков.  Вокалът е на Невена Цонева.

Още през октомври 2017-а Слави Трифонов анонсира идеята да бъде създаден компактдиск с най-великите патриотични песни, които да са  записани „по начина, по който ги чувства и свири „Ку-ку бенд“. Този диск стана факт на 3-ти март. Албумът е двоен – от едната страна с гласовете на Слави и „Ку-ку бенд“, а от другата – само музиката на песните.  Дисковете се разпространяват безплатно, те ще бъдат дарени на всички български училища и читалища, заедно с книжка с текстовете на песните.

Всички песни могат да бъдат чути в официалния YouTube канал на „Седем-Осми“.

„Еничари ходят, мамо“ е емблематична песен от репертоара на народния певец Иван Пановски, който я популяризира още през 50-те години на миналия век. Роден е през 1921 година в село Борован, Врачанско.  Той  записва много песни в БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“. Умира през 1998 година в София.

Оригинален текст

Яничари ходят, мамо,
от село на село.
Мъжки рожби вземат, мамо,
яничари правят /2

Взели, кого взели, мамо,
взели и Стоила.
А Стоил си беше, мамо,
едничък на майка /2

Плакала е много годин’
Стоилова майка…
Все за Стоил тя си мисли,
дребни сълзи рони /2

Плакала е много годин’ –
три пъти по седем.
Коси вече побелели,
очите й изтекли /2