Никой предварително не поговори човешки с тези хора, никой не даде нармално обяснение дали евтанизирането е единственото решение, още по-страшно – държаха хората насила извън домовете, докато вътре избиваха „децата им“.

Слави Трифонов, Фейсбук:

Преди по-малко от 5 месеца Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изби 100 екзотични птици от столичния зоопарк, транспортирани от Европа.

Изби ги заради, забележете – съмнения за птичи грип.

Изби ги, в нарушение на два закона и прекрачвайки дори съдебно определение.

И прославилата се крава Пенка щяха да я убият, щото се е разходила до Сърбия.

Хайде сега, кажете ми, как хората от Ямболско да повярват на същата тая БАБХ, че в района им има епидемия от чума по дребните преживни животни?

Ами, няма да повярват, защото доверието на хората в БАБХ, а и във всички институции по принцип, е на възможно най-ниската точка – нула.

Закономерното сриване на институциите, вследствие на поголовната некадърност, нехайност, а и корумпираност в ръководните им нива, доведе дотам, че хората не искат да имат нищо общо с институциите.

Има една огромна група хора, които са направили трудния избор да се справят сами, те казват на институциите: „Не ни помагате, тогава не ни и пречете.“

Сред тези хора е и баба Дора от Шарково.

Баба Дора не я интересува европредседателството, вероятно не знае и какви са тия Западни Балкани.

Баба Дора живее единствено със своите кози, те са пълноценен заместител на липсващите близки и деца.

Козите са нейните близки, козите са нейните деца и неслучайно всички те имат своите имена.

Екзотичните птици от столичния зоопарк нямаха имена, нямаха си своята баба Дора, която да ги защити.

Те бяха ничии деца.

Между другото, засега оцеляват единствено козите на баба Дора, защото, представете си, имало „медиен интерес“ към нея.

Начинът, по който се извърши евтанизирането на животните в Ямболско, показа не само некадърност, а и безчовечност, уродливост дори.

Институциите, които изпълниха задачата по евтанизирането, очевидно не съзнаваха, че убиването на животните е като смъртна присъда и за техните стопани.

„Да влизам и аз в трапа“, каза една от жените фермерки.

Никой предварително не поговори човешки с тези хора, никой не даде нармално обяснение дали евтанизирането е единственото решение, още по-страшно – държаха хората насила извън домовете, докато вътре избиваха „децата им“.

Заради блокадите, от БАБХ са влизали в стопанствата дори през нощта, за да умъртвяват животните.

Това ли се нарича хуманно умъртвяване?

Не, така убиват психопатите.

И въобще, такъв ли обществен договор сме сключили – да ни представляват психопати?

Тоталната липса на доверие в институциите доведе дори до вътрешно убеждение у мнозина, че изтребването на животните е част от план за обезлюдяване на района, последвано от заселване на бежанци.

Всъщност, случващото се в Ямболско за пореден път показва едно – голяма част от българските институции трябва да бъдат евтанизирани, Системата, която ни убива, трябва да бъде евтанизирана.

За да започнем да я съграждаме начисто и наново.

За да я има България.