Риалити форматът “Биг брадър” и производният му “ВИП брадър” напускат българския телевизионен ефир. На негово място през есента се готви ново шоу, като много вероятно това да е “X фактор” или “Денсинг старс”.

Според хора от екипа на Нико Тупарев и “Олд скул” самият той вече не виждал смисъл в риалити предаването, тъй като в последните години то не му носело особени печалби. Голям проблем вече е и намирането на популярни личности, които са готови да участват във шоуто срещу сравнително малко пари.

Друга причина са крайно незадоволителните резултати на риалитито през миналия сезон (2018), които били доста под очакваните от Нова телевизия. Шоуто гълта над 3 милиона лева от бюджета на медията и според приближени до новото ръководство най-вероятно Нова тв ще си спести този разход. Сумата може да бъде похарчена за поне 2 други мащабни риалитита или за 3 сериала, както най-вероятно и ще стане, коментират в бранша, пише “България днес“.  Именно по тези причини шефовете на канала предвиждат да направят почивка от година-две и да пуснат в ефир предаването през 2020-2021.

Миналата година за първи път и “Биг брадър” в британския му вариант спря да се излъчва във Великобритания. Това се случи именно поради отлив на зрителски интерес, както и заради липсата на интересни и характерни образи, които да направят забавна играта “Биг брадър”.

По-рано от предвиденото приключи риалити шоуто “ВИП брадър” и миналата година. Финалът бе на 2 ноември, а по предварителен график последният епизод трябваше да бъде поне седмица по-късно на 9 ноември, като се обмисляше дори финал на 12 ноември. Самите съквартиранти също научиха новината, че си тръгват предсрочно в крачка и останаха изненадани. Конкретни причини за бързия край не се споменаха, но не бе тайна, че това бе най-трудният сезон досега за продуцентите. Разразилият се скандал с участието на Ванко 1 достигна дори до международната компания “Ендемол”, която държи лиценза на формата в световен мащаб. Оттам излязоха с официална позиция, че ще преразгледат условията за подбор на участниците в предаването. Рейтингите миналата година съща не бяха в полза на щоуто. Години наред “ВИП брадър” премазваше всяка конкуренция, срещу която се изправи, но последните проучвания показаха спихнал зрителски интерес. Фейсбук страницата на предаването също преливаше от коментари на недоволни зрители както от каста на участниците, така и от това до колко всеки от тях е ВИП

Освен това хора от екипа издадоха, че всички участници подписват договори с лични условия, но от година на година желанията им ескалират и поставят екипа в неудобната и понякога невъзможна ситуация да изпълнява прищевките им. Голяма част от героите пък така и не могат да разгърнат интересни черти от характера си дори до края на шоуто.

Лицензът за предаването “Биг брадър” изтича през тази, вече 15-а година от започването му. Продуцентите от “Олд скул” едва ли ще го подновят. Проблеми има и в самата компания “Ендемол”. До миналата 2018 г. фирмата не бе купена, след като на 29 август 2018 г. групата RTL оттегли офертата си за придобиването на “Ендемол шайн”. “Ендемол шайн” направиха изявление, че са в преговори и ще имат нов собственик до края на ноември 2018 г., но това така и не се случи.

Всяка година шоуто “ВИП брадър” привлича известни и не толкова известни българи от различни сфери. В началото на септември всички се питат коя ще е новата плеймейтка, която ще прекрачи прага или рапър, който ще се окичи с титлата “Любима звезда на България”.

Пет са обаче имената, които години наред остават прекалено висока топка за предаването, което едва ли може да си позволи техните хонорари. Първата звезда е Лили Иванова. Доказалата се певица няма нужда от трамплин за кариерата си и досега е отказала поне 20 пъти участие. Второто име е за Васил Найденов. Кеца също като колежката си е отказвал мнобройни оферти от “ВИП брадър”. Димитър Бербатов е следващата звезда, която няма да видим в шоуто. Футболистът отдавна се е дистанцирал от родните медии, а натрупаните през годините на славната му кариера средства са причината синеокият красавец да отказва да влиза в шоуто. Четвърти е Христо Стоичков. Най-добрият български футболист в историята в момента се занимава именно с телевизия и привличането му в шоуто не би било невъзможно, ако хонорарът на звездата не беше грандиозен. Пета в класацията е Нина Добрев. Най-успешната българска актриса в историята е напълно недостъпна за всички големи медии в България.