8-те епизода са базирани на последната част от трилогията – „Кехлибареният далекоглед“

„Тъмните му материи“ се завръща с епичния трети сезон на наградената от BAFTA копродукция на HBO и BBC, базирана на бестселър трилогията на Филип Пулман. Новият сезон, който е адаптация на третата книга на Пулман „Кехлибареният далекоглед“, отново е дело на студиото Bad Wolf. Първите два сезона на „Тъмните му материи“ са налични за гледане в онлайн стрийминг платформата на Warnermedia в България HBO GO.

В новите епизоди ще видим как Уил (Амир Уилсън) и Лайра (Дафне Кийн) пътуват през множество светове, за да се намерят и защитят един друг. Продукцията ще бъде заснета изцяло в студиата на Bad Wolf в Уелс и Англия.

В края на втори сезон видяхме лорд Азриел (Джеймс Макавой) да призовава ангелите да му помогнат да поведе войната срещу Небесното царство, докато г-жа Колтър (Рут Уилсън) отвлича дъщеря си Лайра, за да я отведе в „безопасност“ в техния собствен свят. Трети сезон започва със сцена, в която Лайра е в безсъзнание, след като е приспана от майка си с магия, а Уил продължава да я търси. Уил е проследен от двама ангели – Балтамос и Барух – които искат да го вербуват да се присъедини към лорд Азриел в бунта му срещу Властта и командир Огунве. Но Уил не е единственият, който търси Лайра – президент Макфейл продължава да следва мисията си да унищожи детето от пророчеството, използвайки помощта на най-отдадения си последовател, отец Гомес.
Междувременно оксфордският физик Мери Малоун достига до друг паралелен свят – този на Мулефа, странен животински вид, преживял катаклизъм. С множество нови светове, включително Страната на мъртвите, завръщащи се герои и странни нови същества от Мулефа и тайнствените Галивеспианци, третият сезон ще доведе шедьовъра на Филип Пулман до визуалния му завършек.
Основателят и изпълнителен продуцент на Bad Wolf Джейн Трантър споделя за новия сезон, че: „Кехлибареният далекоглед“ е най-предизвикателната за адаптиране към сериал от книгите на Филип Пулман, но с нашия творчески екип от световна класа в Кардиф, това не е плашещо. Този сезон е едновременно епично приключение и история за любовта и истината. Сценария на Джак, Франческа и Амелия улавят блясъка на световете на Филип, а и присъединяваме към любимия ни състав и някои изключителни, нови за поредицата, таланти. „
„В момента, в който стартирахме първия сезон имахме предвид и трите романа, за да знаем посоката, в която тръгваме. Всеки детайл и характер в това невероятно художествено произведение се анализира и обсъжда вече 4 години и това, че най-накрая ще пристигнем в многото светове на „Кехлибареният далекоглед“ е вълнуващо.“ – допълва изпълнителният продуцент Дан Макъллок
А Франческа Орси, изпълнителен вицепрезидент “драматични сериали“ на HBO, споделя: „За мен беше радост да гледам как публиката прегръща заедно с Лайра това невероятно пътешествие на себеоткриване и приятелство през последните два сезона. Джейн, Дан и всички от екипа на Bad Wolf са свършили огромна работа, за да съживят любимия свят на Филип и нямам търпение феновете да видят с очите си всичко, което се очаква в тази завладяваща и трогателна последна глава от историята. „

Всепризнатата едноименна трилогия на Филип Пулман се смята за модерен шедьовър на художествената фантастика и е продадена в над 18 милиона копия по целия свят. „Кехлибареният далекоглед“ е първият детски роман, спечелил престижната награда книга на годината Whitbread (през 2001 г.) и първият детски роман, който е в дългия списък на наградата Man Booker.
„Тъмните му материи“ е продукция на Bad Wolf заедно с New Line Cinema за HBO и BBC One с финансовата подкрепата на правителството на Уелс чрез програмата Creative Wales. Изпълнителни продуценти на сезона отново са Джейн Трантър и Дан МакКулок за Bad Wolf. Сценаристите Джак Торн и Франческа Гардинер също са изпълнителени продуцента, а Амелия Спенсър се присъединява като сценарист и консултант-продуцент. Изпълнителни продуценти на поредицата са също Райън Расмусен, Джули Гарднър и Джоел Колинс за Bad Wolf, Филип Пулман, Дебора Форте, Тоби Емерих и Каролин Блекууд за New Line Cinema и Бен Ървинг за Би Би Си.