Слънчев летен следобед с чаша ароматно капучино. Чудите ли се как е приготвено? А искате ли да можете да си направите такова у дома?

Ето някои тайни, които бихте искали да знаете за приготвянето на ароматно капучино. 

Стъпка 1: Текстуриране на млякото

Вид мляко. Можете да изберете всякакъв вид мляко за вашето капучино, от обезмаслено до растително мляко (от ориз, бадем, соя и други). Можете дори да използвате шоколадово мляко, за да получите мока капучино. Пълномасленото мляко обаче дава най-богатата пяна.

Количество мляко. Необходимото количество мляко е 1/3 от каничката, с която ще работите. Това е повече от количеството, което всъщност ще използвате за една чаша капучино, но е достатъчно, за да позволите на млякото да се разшири добре и да се налее лесно.

От друга страна, това количество е точно за предотвратяване преливането на млякото по време на запарване. Това, към което се стремите тук, е по-голяма пяна от запареното мляко.

Каничка. Експертите по кафе препоръчват да се използват охладени кани, за да се запари млякото за по-дълъг период от време. Това от своя страна ще доведе до по-кремообразна и по-гладка пяна.

Пара. За да извършите тази операция правилно, поставете върха на накрайника за пара точно под повърхността на млякото, след което пуснете парата. Когато млякото започне да се нагрява и да се появяват балончета, спуснете накрайника надолу. Тайната е в спирането преди прегряването на млякото.

Термометър. За да сте сигурни, че няма да „сварите“ млякото, използвайте термометър. Поставете го в каничката и следете температурата на млякото през цялото време. След като достигне 65 до 70 градуса по Целзий, прекратете процеса. След няколко домашно приготвени чаши капучино, вероятно ще се почувствате доста по-уверени и вече няма вече да ви трябва термометъра.

Алтернативни начини за затопляне и разпенване. В случай, че не притежавате еспресо машина или имате такава без парна функция, можете да загреете млякото в микровълновата фурна. Напълнете малък буркан с мляко до половината. Покрийте буркана с капака и разклатете добре за около минута, преди да го поставите в микровълновата фурна. Загрейте за около 30 секунди и не забравяйте да сервирате веднага, тъй като така получената пяна няма да издържи много дълго.

Друга възможност е да загреете млякото върху котлона и да използвате ръчен инструмент, за да получите пяна.

Стъпка 2: Подготвяне на еспресото

Кафе машина. След като млякото се запари, пригответе еспресото. Следвайте инструкциите на вашата машина, за да напълните филтъра със смляно кафе еспресо. След това поставете филтъра в главата за варене и настройте машината за единично или двойно еспресо, в зависимост от това колко силно и голямо искате да бъде вашето кафе.

Изборът на подходящо кафе също има пряко значение за вкуса на вашето капучино. Ако искате да заложите на истинска италианска класика – доверете се на Illy кафе. Поръчай от Coffeеspot.bg!

Стъпка 3: “Сглобяване“ на капучиното

Почукване и въртене. Трябва да почукате каничката с мляко на пара, за да премахнете всички големи мехурчета и да оставите само гладката микропяна. Завъртането се извършва, за да се предотврати разделянето на млякото и пяната преди изливането.

Изливане. Изсипете еспресото в топла чаша за сервиране. Дръжте чашата наклонена настрани с едната си ръка, докато с другата бавно изливате запареното мляко. Уверете се, че височината на наливане не е твърде голяма, защото това не е препоръчително. Постепенно изравнете чашата, докато се пълни с мляко на пара. Разклатете каната, за да се уверите, че пяната пада точно върху капучиното или, като алтернатива, използвайте лъжица. Сервирайте веднага.