По повод старта на новия сезон на риалити формата „Фермата“, телевизионните продуценти Иван и Андрей дадоха обширно интервю за „Телеграф“.

 

-Снощи, стартира 4-ти сезон на „Фермата“, доволни ли сте от поставеното начало и какви са равносметките от снощния ефир?

Андрей: 
Смятам, че беше много смислен  и силен първи епизод, в  който зрителите успяха да видят 21 много различни българи. Както стана ясно, едната част са живеещи в България, а другата – българи, които живеят на различни места по света. . На мнение съм, че участниците , които подбрахме, от всички 13 000 желаещи, са много интересни и има какво да покажат на зрителите. Вече стана ясно и, че тази година предаването има малко по-различна механика и по-различни правила. Ще заложим на повече битки и повече уроци по история, за да проверим не само физическата издръжливост на участниците, но и техните познания. Ще видим кои се адаптират по-добре към обстановката- „тукашните“, или „емигрантите“. Вярваме, че този сезон на „Фермата“ ще бъде най-вълнуващия и най-полезния за участници и зрители.

 

Иван: От гледна точка на емоциите, както неведнъж сме казвали, винаги може и повече и повече, но вярвам, че зрителите много са се забавлявали на състезанието с каруците. Основната задача също е изпълнена, а именно зрителите да се запознаят с участниците и да вникнат в техните образи и техните съдби.

-Имате ли по-специален интерес към представянето на  някой от участниците?

Андрей: “Като цяло ние нямаме фаворити сред участниците в риалити форматите, които правим. Караньотов е човек, много близък  до нашата кръвна група и по някакъв начин му симпатизирам, но това в никакъв случай не значи, че в хода на предаването няма други хора да се откроят и да ми станат любимци. Най-важното е, кой ще хареса публиката, а не ние.

Иван: Много е трудно да имаш фаворит тази година и зрителите ще се уверят в това, защото участниците са доста равностойни, интересни и силни като личности и характери, а също и като физически възможности. Това, което имам аз като надежда е тази година повече жени да стигнат по-напред в предаването, а защо не и жена да спечели формата.

-В понеделник влиза и световния шампион Йордан Йовчев. Каква е точно ролята му във формата?

Иван: Поканихме Йордан Йовчев да влезе в ролята на вдъхновител и ментор на участниците, защото е ярък пример за българин, който въпреки че е работил по света и е живял в чужбина, винаги е избирал да се състезава под българския флаг.

Той е човек, които олицетворява двата свята на „Фермата“ тази година – единия  на българите у нас, другия – на тези в чужбина. Големите успехи, които е постигнал у нас и големите успехи, които е постигнал в чужбина не са го променили, напротив, той е супер човечен и вярваме, че ще бъде  вдъхновител за участниците и много от тях ще намерят упование в него в тежки моменти.

–На вас двамата някога хрумвало ли ви е да напуснете България и да пробвате късмета си зад граница?

Андрей: Аз съм имал само един момент, в който беше вероятно да замина за чужбина, но това отпадна като идея в 10-ти клас. Мислех да се прехвърля в музикалното училище и след 12 клас да отида в Италия,  за да уча „Мюзикъл режисура“, което в България е възможно да го учиш, но е тъжно. (смее се). Когато се отказах от музиката, в края на 9-ти клас, тази идея ми излезе от главата и никога не съм имал желание да напускам родината си.

Иван: Аз никога не съм имал за себе си такъв план, или такава възможност. Все си мисля, че ако човек е добре реализиран тук, няма как да му минават такива идеи в главата. Причината да емигрираш, според мен, са две – смяташ, че не може да се развиеш добре в това, което искаш да направиш в родината си, или не си успял да се реализираш изобщо.

Андрей: Разбира се, понякога ми се иска просто да си изключа телефона и да се махна на някой остров, но това не е желание за емиграция, а за туризъм. (смее се).

Иван: Бягство от стреса.

-В досегашните сезони на „Фермата“ успяхте да върнете у нас голяма част от участниците, които преди живееха зад граница. Това ли е мисията на „Фермата“?

Андрей: Да, имаме такива участници, които дори вече създадоха семейства и деца тук.

Българите, които живеят извън страната ни, присъстваха като тема във „Фермата“ от първия сезон на шоуто и с времето тя ставаше все по-видима и важна. Така естествено се роди идеята за сезон 4 „Съединение” – да съберем под един покрив българи, избрали да градят живота си навън и тези, решили да останат и да постигат щастието си тук, в България. Нашата задача е да разрешим споровете помежду им и да ги обединим, а не да даваме готови решения.

-Вие сте едни от малкото продуценти у нас, които залагат на смислените неща, а не на пошлост. Смятате ли, че това има почва у нас?

Андрей: Като цяло с възрастта е нормално човек да се обърне към проекти, които имат повече смисъл и ще оставят следа. Това е нещо, което ни вълнува и извън работата ни. Хубавото е, че и аудиторията се промени и тя също има нужда от по-смислени неща. Така че ние с публиката заедно вървим напред.

Иван: Мисля, че телевизията наистина ще остане трибуната на една идея по-смислените проекти. Защото сега всеки има по два смартфона, няколко таблета и по всяко време има достъп до не толкова стойностно съдържание в интернет. По тази причина, телевизията ще се окаже малко по-висока трибуна и място за по-смислени развлекателни предавания и съдържание като цяло.

-Ако един ден, децата ви искат да заминат за чужбина, какъв съвет бихте им дали?

Андрей: Като цяло смятам, че така ще възпитам сина си в първите 7-10 години от живота му, че той много ще обича родината си, но оттам нататък изборът си е лично негов.

Иван: Смятам, че колкото повече деца трупаш и мъдрост през годините разбираш, че единствените неща, важни за детето ти са да е здраво и щастливо.

Андрей, Както ако си в дома на левскар, вероятността  детето ти да е левскар е огромна, така и ако си националист, е много по-вероятно и детето ти да обича и цени родината си.

Иван: Историята познава изключения.(Смее се)

-Андрей, вие от скоро сте в ролята на баща трудно ли е?

Андрей: Много по-трудно за бащите става, когато децата говорят и разбират, когато имат контакт. Така ми изглежда на този етап. Сега ролята на майката в отглеждането на детето е 90 процента. А когато детето стане, колкото е синът на Иван, ролята на бащата става много по-важна. Разбира се от самото начало имат нужда от любов и аз се надявам, че му я давам.

Иван: Трудностите на бащата не могат да се сравнят с трудностите  на майката. Но всеки баща, в зависимост от това каква част иска да бъде от живота и израстването на детето си, преценява как и до каква степен да участва в отглеждането и възпитанието му.

-С какво друго ще се похвалите през новия телевизионен сезон?


Андрей: 
Продължаваме  с „Папараци“ и „Смени жената“, както и  още един нов проект, който обаче засега ще запазим в тайна.

Иван: Това е една изключително отговорна задача, защото този проект е нов за нас, но не и за зрителите и е изключително успешен. А за нас остава отговорността да го направим още по-добър.


-Ще има ли някакви промени в „Папараци“ и „Смени жената“?


Андрей: 
В „Папараци“ в момента работим по доста промени в концепцията и се надявам още при старта на 23 септември, зрителите да останат доволни. По „Смени жената“ също имаме нови идеи, но още сме далеч от реализацията, защото ни делят няколко месеца, но вече са направени много социологически проучвания, за да видим какво искат да виждат зрителите занапред.

-Кампанията на ДНК за повече бебета тече с пълна сила, а също така разбрахме, че предстои ново Национално кръщене. Кога ще бъде?


Андрей: 
На 7-ми октомври, като тази година ще бъде в 12 града, което само по себе си говори, че още повече деца ще бъдат кръстени, отново под патронажа на Патриарх Неофит и съм сигурен, че ще бъде много хубаво и вълнуващо.

-Кога е финалът на „One Love Tour“ и каква е оценката ви за тази година?


Андрей: 
Турнето е много, много по-успешно от миналата година, а измерителят е публиката. Днес е концертът в Русе и закриваме в Стара Загора на 5-ти октомври. Където Иван отново ще пее. (смее се)

-Иван, вие смятате ли да се занимавате професионално с музика?


Иван:
Навремето братя Мангасарян завършиха един от клиповете си с нещо страшно интересно: „Всяка година огромна част от българските селяни напускат родните си места, за да се влеят в българския шоубизнес. Не ставай един от тях!“ (смее се). За нас музиката ще си остане хоби. Както се казва, служим като подгряващи участници за истинските звезди по време на концертите на от турнето.