„Госпожа стихийно бедствие” остави след себе си 70-годишна театрална и филмова кариера

Кралицата на българската комедия Стоянка Мутафова си отиде вчера сутрин, след продължително и тежко боледуване, въпреки усилията на лекарите от Военно медицинска академия в София.

Обичана от поколения българи заради своите незабравими превъплъщения в киното и театъра, тя остава в сърцата на всички. България се раздели с творец с неповторима сила. Тя е от вдъхновителите, които зареждаха Сатиричния театър с неповторима енергия и завинаги ще остане в сърцата на своите колеги.Стоянка Мутафова, наричана с искрена симпатия „госпожа стихийно бедствие”, остави след себе си 70-годишна театрална и филмова кариера.

Играла е в над 100 театрални постановки на сцените на Народния театър, Сатиричния театър, Театър „Възраждане”.

Мутафова беше една от най-възрастните активно работещи актриси в целия свят. На сцената винаги се е чувствала у дома. „Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не”, казваше голямата актриса.

Пред голямата актриса сведоха глава в минута мълчание депутатите в парламента.Има 3 брака е една дъщеря. На 2 февруари тази година Мутафова отбеляза 70 години на сцената и 97-мия си рожден ден с два спектакъла в зала 1 на НДК Популярна остава и с ролите си киното – „Големанов”, „Милионерът”, „Топло”, „Любимец 13”, „Патиланско царство”. Стоянка Мутафова завинаги остава в нашите сърца, в които отдавна държи рекордите на „Гинес” за хумор, сатира и забава.

„С нея си отива една епоха – тя е живяла в три Българии и остави следа, без да направи компромис. Но ми се ще тази памет да бъде пренасяна през годините и когато се оглеждаме и се измерваме кои сме ние, там сред образите – задължително да бъде Стоянка и да ни се усмихва”, каза Георги Тошев.

„Първо искам да кажа, че днес сутринта мъжът ми каза: „Свети Николай прибра Стоянка!” Значи Господ я обича и я прибра горе, както тя казва в нашата пиеса. И второ да се молим за душата ѝ и най-много да се молим за дъщерята ѝ, която осиротя и ѝ е много тежко за нея. Тя, мисля, че си отиде удовлетворена!”, посочи Ирен Кривошиева.

С минута мълчание за Стоянка Мутафова започна и срещата в президентството на държавния глава Румен Радев с представители на стартиращи фирми и немския бизнес у нас.

„Светла ѝ памет на Стоянка Мутафова”, написа премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук”. В думите си за голямата актриса Бойко Борисов изрази увереност, че тя винаги ще бъде един от символите на българския театър.

Снимка: btvnovinite.bg Поклонението пред голямата актриса ще бъде в понеделник, 9 декември, в Сатиричния театър.