Коста-Брава.jpg (1280×857)

Природата е дарила Коста Брава с необикновена красота, вдъхновила дори Салвадор Дали. Хиляди туристи смятат този регион за един от най-хубавите в Средиземноморието. По крайбрежието се намират три известни туристически центъра: Лорет де Мар, Бланес и Тоса де Мар.

Основното очарование на Коста Брава е плажната ивица. Въпреки че привлича много млади хора, търсещи активни почивки в Испания, има още много неща за изследване за тези, които не са толкова склонни към уиндсърфинг и нощен живот. Открийте живописни средновековни замъци или се потопете в живота и творчеството на Салвадор Дали.

Забележителности

В културно и историческо отношение Коста Брава е завладяващ. Влиянието на Салвадор Дали е силно застъпено, като във Фигерас (родното място на художника) се намира „Музеят на Салвадор Дали“, а домът на художника е в Порт Лигат, близо до Кадакес. Дали е бил дълбоко вдъхновен от спиращите дъха морски пейзажи в региона.

Посещението на Бесалу е задължително. Този град-замък е запазил същността на ранното Средновековие със своя каменен мост, затворени входове, тесни улички и уникална архитектура, предлагайки поглед към живота преди 600-700 години. Замъкът Сант Хуан, кацнал на върха на планината, предлага зашеметяваща гледка към морето и курорта Лорет де Мар под него. От XI до XVIII в. той е служил като морска отбранителна крепост.

Друг обект, който трябва да посетите, са градините Клотилде – очарователен комплекс на склона на хълма, включващ основна алея, спускаща се към морето. Освен това си заслужава да разгледате катедралата на Жирона от 1312 г., в която се помещава великолепен музей с редки артефакти като гоблена на сътворението от 11-и век.

Плажове

Идеалният период за плажна ваканция в Коста Брава е от май до октомври. Естествените плажове, предимно чакълести, са допълнени с пясък през 60-те години на миналия век, когато крайбрежните курорти придобиват популярност.

Имайте предвид, че входовете към морето могат да бъдат стръмни. Ако пътувате с деца, вижте нашия списък с най-добрите плажове, за да си осигурите комфортна и безопасна почивка.

Най-добри плажове в курорта

Lloret de Mar: Този едноименен плаж е ценен заради чистотата си, отличното си местоположение и полегатия вход в морето.

Fenals: Награден със Син флаг на ЕС за чистота, той има рязка промяна в дълбочината и по-малко посетители, което го прави идеален за сравнително спокойно изживяване.

Sa Abanel: Този плаж, който се простира на 3 км, е отличен като цяло. През летните месеци обаче медузите могат да бъдат проблем.

Almadrava: Един от най-живописните плажове, граничещ с националния парк „Cap de Creus“. Той предлага фин златист пясък, естествена защита от вятъра, кафенета и лодки под наем, като осигурява всичко необходимо за един прекрасен плажен ден.

Повечето туристи са съгласни, че Коста Брава завладява от пръв поглед, превръщайки се в дестинация, която човек желае да посещава отново и отново.