Азис безспорно е не само един от най-успешните ни артисти, но и от най-ярките. Успехите му отдавна достигат извън пределите на страната ни. Вече повече от 18 години Васил Боянов, както е истинското име на изпълнителя, гради невероятна кариера, която са изненада на мнозина – не се основава на чести гастроли из медийното пространство. Всъщност Азис се появява изключително рядко там. Прави го само когато има какво ново да покаже или да каже. Той вече е световноизвестен, а за славата му отговорен се оказва единствено талантът. Защото Азис има най-ниският бюджет в жанра!

Например песента му „Хабиби” се превърна в една от най-поръчваните песни в България и в чужбина, с над 50 милиона гледания в ютуб, което я прави и най-успешното родно видео в музикалния канал. Дори печатният колос „Ню Йорк таймс” обърна внимание на родния хит, правейки го част от престижната класация „25 песни, които променят света”. Признание, с което друга родна звезда до този момент не може да се похвали.

Съвсем не го е очаквал и самият Азис, за когото песните са начин да изрази душевността си. Той отдавна не е онзи Азис от едно време, за когото разголването, високите токчета и тежък грим бяха задължителна алтернатива за публичен възход. Тази цел вече е постигната. Днес стремежите му са други и той вече не се нуждае нито от скъпо излъчване, нито от неудобни обувки, за да случва успеха. И наместо тях Азис признава, че се чувства смирен! Вероятно и заради това пробивите на световна сцена започнаха да изпреварват дори собствените му нагласи за успех.

Признание за таланта си Кралят на поп фолка получава и от редица световни звезди, сред които е и Кейти Пери – идол на милиони тийнейджъри по света. Когато Азис пуска хита си „Хабиби”, звездата публикува в страницата си в Туитър видеото с думите: „Давай, с теб сме!”, като признава, че много се е забавлявала, докато е пътувала в самолета.

„Благословен съм. Много съм обичан в собствената си страна. В България съм обожаван, а навън съм много интересен на хората, а надявам се да стана и обичан”, пък споделя Васил Боянов.

Когато Кейти Пери споделя видеото на Азис в личната си страница в социалната мрежа, той отива при дъщеря си с думите: „Ти знаеш ли, че Кейти Пери ми е приятелка”, а малката го поглежда с изумление и мигновено отвръща с „Лъжеш!”. Когато обаче разбира, че това е самата истина и баща й действително е сред приятелите в мрежата на нейната любимка, дъщеричката му Рая сладко отбелязва:

„О, явно ти, освен да рисуваш много хубаво, и пееш хубаво, щом Кейти Пери те харесва.” Това разказва самият изпълнител и признава, че дъщеря му не знае нито една негова песен, не познава нито един негов колега… за съжаление. „Искам тя да живее живота си нормално, без да бъде сочена с пръст”, е искреното желание на изпълнителя.

Съдбата на друг от скорошните хитове на Азис – „Мотел“, е сходна с тази на „Хабиби” – даже още по-успешна!

„В началото ме беше страх да извадя нова песен, въпреки че не поставям двете една до друга. Но е факт, че новата „Мотел” генерира много по-бързо гледания от „Хабиби” – по половин милион на ден”, признава Азис преди време и не крие, че успехите му никога не са чакани от него „на всяка цена”.

Всъщност успехът на „Мотел” идва заради реално споделени истории на изневяра от Азис. Текстът и музиката на песента са изцяло негово дело. За разлика от повечето си колеги, които по традиция черпят вдъхновение от любовта, Кралят на поп фолка за пореден път доказва, че е новатор дори в това – черпейки заряд от разкази на познати и приятели, които са били предавани от половинките си.

„Много обичам да подслушвам. Голям клюкар съм. С моята Гала всяка сутрин сядаме на кафе и започваме да обсъждаме кой какво е казал. И някои от човешките истории ме вдъхновяват. Например страха, за който мой познат ми е споделял, че е изпитал, когато за първи път е изневерил. Изпитал е ужас и даже не е искал да се прибира. И всъщност аз разказвам емоциите на хората, които са направили грешка”, откровен е Азис. И добавя: „И когато този човек се е прибрал в един момент, не е имало кой да го чака вкъщи. Никой не е изгарял от желание да го види. Тогава се е успокоил, че всъщност нищо страшно не е станало. Оправдал се е в собствените си очи. И е продължил. Но след подобно нещо нито ти се яде, нито ти се пие. Не искаш да закусваш, защото ще закусиш със своето чувство за вина.”

Всъщност дори и когато не влага сериозно послание в песните си, Краля на фолка прави фурор. Потвърждение е скорошната му песен „Жено бягай“, която е поднесена като закачка. „Това не е един от моите сериозни проекти, които те карат да се замислиш и носят послание.Това е парче,което носи настроение и те подсеща за питие, приятели и танци. Благодаря на моят оркестър “Азис Груп”за щурите моменти“, казва изпълнителят.

Азис не обича да прави скъпи клипове. Факт, който вероятно ще изуми мнозина. Но ако навремето той проби в музикалния бизнес с провокация и немалка доза фрапантни визии, то днес в негова запазена марка се превръща естественото излъчване.

„Разголването винаги е било водещ фактор при мен. А когато човек се разголи и е мургав, и му намажеш краката с олио, нещата винаги изглеждат много по-скъпо, отколкото всъщност са. И прекрасно успявах да замажа, че нещата ми не са скъпи с едни голи дълги черни бедра. В действителност бюджетът на „Хабиби” е около 1400 лв.”, признава самият той. И добавя още по-невероятно звучащата новина – че е безспорно човекът с най-нисък бюджет в жанра! „Но пък гледаемостта ми е огромна. „Мотел” също не е с огромен бюджет, но е направен с много душа и много любов. В клипа за нея – в автобуса, са все мои изключително близки хора, а другата половина, която не познавах, са статисти”.