Усмихнатото лице на Столична община Албена Атанасова

0
2473

Много различен и запомнящ се ще е тази година рожденият ден на зам.-кмета на Столична община Албена Атанасова. Заради кризисната ситуация няма да може да събере близки, колеги и приятели, но сега най-важно е всички да са добре. „Ще отпразнувам юбилея, когато кризата отмине!“ – заявява с неизменната усмивка.

Албена Атанасова е заместник-кмет на София в Направление „Социална дейности, интеграция на хора с увреждания, програми и проекти“ вече трети мандат и за нея изгубени каузи няма.
През 1987 година завършва средното си образование в столичното 28-о училище. През същата година претърпява жесток инцидент и остава прикована в инвалидна количка за цял живот. Работила е към Червения кръст, ОП „Лозана” и Център за независим живот.
Тя изпълнява длъжността заместник кмета на Столична община в Направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания, програми и проекти“ от 2007 година. Председател е на Постоянната комисия по труда и социалната политика към Националното сдружение на общините в република България от 2018 година.
През годините тя посвещава времето и силите си на работа в полза на най-уязвимата част на обществото – хората в неравностойно положение.

Гордее се, че едно от първите неща, които постига като зам.-кмет е, че още в първите й дни като заместник кмет инициира изменения и допълнения към Наредбата за предоставяне на общинска услуга „Асистент за независим живот”, приета през м. юли 2007 г. от предишния Столичен общински съвет, но поради допуснати неясноти най-вече в разписването на финансовия механизъм за предоставянето на услугата, наредбата не се прилага. Промените в наредбата са приети през м. януари 2008 г. и услугата започва да се предоставя от м. март 2008 г. С реалното предоставяне на услугата Столична община до момента е единствената община в България, която финансира подобна социална слуга изцяло с общински средства. Благодарение на тази наредба вече 12 години столичани в неравностойно положение получават асистентска подкрепа в ежедневието си, като Столична община чрез своя бюджет възнаграждава труда на асистентите им. За периода 2008 – 2020 г. по Наредба за предоставяне на общински услуги „Асистент за независим живот” общо над 15 000 асистента са предоставяли асистентски услуги на общо над 14 000 потребителя.

Друг повод за гордост й дава значителният брой разкрити социални услуги на територията на Столична община и предлагат разнообразни и качествени услуги. Заедно с екипа си успяват да увеличат броя на социалните услуги от 18 на брой през 2007 г. до 90 броя към 2020 година.

С много упорство и постоянство успява да изведе постепенното изграждане на достъпната архитектурна среда за хората с увреждания от приоритет в работата на направление „Социални услуги и интеграция на хора с увреждания“ в ангажимент на Столична община чрез Стратегия за достъпна градска среда за всички на територията на Столична община. За поетапното изпълнение на Стратегията ежегодно се приемат Планове за действие и се извършва оценка на реализираните мерки. В плановете за действие се включват само обекти, за които е осигурено финансиране.

Множество проекти, иновативни идеи, координация на Столична община с неправителствените организации, работещи в социалната сфера, системни усилия за усъвършенстване знанията и уменията на екипа и още, и още, и още… все насочени към намиране на гъвкави и ефективни решения за подкрепа за гражданите.
Подкрепя много социални каузи на различни организации и институции, по нейна инициатива са Благотворителните кампании „Нека бъдем по-добри“, която подкрепи хора в състояние на „будна кома“, а от 2019 година подкрепя обществено значимата кауза: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“. Целта е информиране и превенция на жените за установяване на яйчниковия резерв в по-ранна възраст, което дава информация за репродуктивните им възможности.
С радост подкрепя всяка инициатива, изправена пред необратимите процеси на демографския срив и овладяването на негативните тенденции в тази посока, а през 2019 година получи почетния знак на Фондация „Мечта за дете” за подкрепата на каузите и мечтата за най-съкровеното и значимото за всяко семейство – да бъдат родители и да отгледат здраво и обичано дете.
Под патронажа на Албена Атанасова се провежда инициативата „Приятел на месеца“. Чрез нея се „отварят вратите“ на социалните заведения за популярни лица и доброволци, които в ролята на посланици на добротата гостуват и участват в мероприятията и празниците, организирани от заведенията за социални услуги за деца, младежи и възрастни хора, участват активно в ежедневието им, разговарят за актуалните теми и се срещат отблизо с проблемите им, а с връчването на специалните ежегодни призове „Скритото добро“ обединява представители на бизнеса и корпоративните организации, неправителствения сектор, творческата гилдия, интелектуални и спортни дейци, както и обикновени граждани за една обща кауза – подкрепа на хората в нужда и социалните инициативи на Столична община.
Приемният ден на Албена Атанасова обикновено е доста посещаван, идват хора с много различни човешки проблеми, за чието решение се опитва да помогне. Доволна е, че въпреки времето и позицията, която заема не е претръпнала за проблемите на хората. Убедена е, че ако човек на такъв пост започне да си измива ръцете с различни обстоятелства без да направи възможното да помогне, то той трябва добре да си помисли дали става за тази длъжност.
Днес, в ситуация на извънредно положение и криза участва активно в координиране дейността на структурата ОП „Социален патронаж“, която е под нейно управление. Общинското предприятие създаде организацията за купуване и доставка до дома на храни от първа необходимост и лекарства на самотни, трудноподвижни и възрастни хора без близки.
Друг стимул на Албена е нейният син, на когото се старае да дава само положителни примери в живота и, разбира се, го постига.
Обича цветята, животните, обича да готви и да слуша музика. Предпочита българската музика. Вече десет години активно подкрепя българските автори на песни и българските изпълнители чрез Фестивала за поп и рок музика София. Не пропуска неговото издание и с нетърпение очаква 10-годишният му юбилей в Зала 1 на НДК.
Самата тя обича да пее и записва дуета „Да сбъднем мечта“ с поп изпълнителката и нейна колежка Галя Георгиева.

Честит рожден ден, г-жо Атанасова! Желаем Ви здраве и сили, за да постигнете още много. Не губете ентусиазма и човечността си, защото винаги ще има хора, нуждаещи се от подкрепа! А и всеки обича да го посрещат и изпращат с усмивка!