От няколко дни в социалните мрежи се върти клип, в който фолк певицата Райна пее пред чалга фенове в САЩ хита на Азис „Сен Тропе“. Прави впечатление ужасното пеене на Райна, която е доста далеч от нивото на професионална певица. Нейната колежка Криси написа във фейсбук профила си: „Ще се радвам да отговорите, приятели! Кой пее по добре: 1. Райна, 2. Златка Райкова?’. По този повод потърсихме Криси за коментар, която в момента работи в Лондон.

– Криси, ти си професионална певица, явно скандалът с Райна не те е оставил безразлична. Как ще коментираш случая.

– За никого не тайна, че много от колегите ми не могат да пеят на живо. Но и не само на живо . Те пеят така и в студиото, просто техниката вече е на такова ниво, че може да изкара и от най- големият бездарник певец. Ако започна да изреждам имена списъкът ще е доста дълъг. Просто смятам, че Златка Райкова, която се вихри на сцената на „България търси талант“ пее по-добре от Райна.

– А какво ти е мнението за музикалните формати, които вървят в момента по две от големите телевизии?

– Смятам, че до голяма степен са режисирани. Понякога вокалните качества на участниците се подценяват в името на шоуто. Не мога да приемна за нормално, че жури от професионални музиканти определя певците като „добър глас“ , „красив тембър“ , прекалено разговорно и за лаици. Сещам се за дъщерята на Ива Екимова , която пя убийствено , а никой от журито не се обърна. Смущава ме поведението на Камелия, която много нелепо и непрофесионално лансира крайно неудачни кандидати за „Гласът на България“ , които нямат качества.
Аз съм да се лансират родните таланти. Още настръхвам като се сетя как Слави Трифонов търсеше и избираше таланти. Нямаше никакви компромиси и нещата бяха адски професионално направени. Тези предавания освен да забавляват, трябва и да възпитават вкус у тези, които ги гледат.

– Наскоро пусна невероятна попфолк балада, преди нея записа народна песен. В кой стил е твоята сила.

– Мога да пея всичко. Господ ми е дал глас, който шлифовам с всеки изминал ден. Вярвам, че талантът не остава незабелязан, а най-сигурният индикатор за това е публиката. Без скандален пиар и платени публикации аз вървя по своя път и се радвам на внимание от страна на феновете си. От месец пея в Лондон, в едно от култовите заведения, в които се събират много българи и не мога да си тръгна , защото интересът към участията ми е голям.

– Какво ти предстои?

– Множество участия в Лондон. Щом се върна в България ще запиша още една песен.

– Какъв е твоят съвет към тези, които сега тръгват да градят кариера като певци.

– Да вярват в себе си, да учат всеки ден. Няма как талантът да не пробие, ако го има. Но зад това стои и огромен труд. Ето примерът с Райна. Не е въпрос само да хванеш микрофона и да си отваряш устата. Изглежда лесно от страни, но всъщност се оказва, че не е.