Франция е новият световен шампион по футбол! След 1998 година, французите за втори път покориха най-големия футболен връх, при това във финал, който ще се помни дълго. „Петлите“ надделяха с 4:2 над Хърватия, но освен дъждът от голове, този финал ще се запомни и с две много спорни отсъждания в полза на французите, които им донесоха два гола.

Не особено учудващо хърватите поеха инициативата в самото начало, като Модрич и Ракитич с креативността си дадоха превес във владеенето на топката, а отляво Перишич тормозеше доста френската защита.

Както обаче Хърватия изгледаше по-добре, така Франция вкара гол още при първата си възможност. Французите получиха нарушение отдясно за фаул срещу Антоан Гризман, макар че отсъждането беше доста спорно (вижте ВИДЕО), но потърпевшият изпълни с чудесно центриране към далечната греда, а там Манджукич закачи с глава топката и я направи неспасяема за Субашич – 1:0 за „петлите“.

Бързо обаче „шахматистите” успяха да възстановят паритета. Те натиснаха, на три пъти успяха да си извоюват преки свободни удари и в третия случай, след добро центриране и връщане към дъгата на наказателното поле, където Перишич я намери със страхотен удар и я вкара в левия ъгъл на френската врата – 1:1.

В 35-тата минута обаче, центриране към Блес Матюиди доведе до игра с ръка на Перишич, който беше скочил зад халфа на Франция. Последва гледане на видеоповторение и в крайна сметка – дузпа за французите, след като явно голмайсторът на хърватите игра с ръка, но споровете дали беше умишлено или не със сигурност ще продължат много дълго време. Зад топката застана Гризман, който излъга елегантно Субашич и вкара топката в долния десен ъгъл – 2:1.