Хранене по време на празници, или как да опазим формата си отлична и съвестта си чиста…

0
893

Празници…! Пак ли, нали току що приключи някакъв – ден на незнамкойси?! Имам чувството, че в нашия календар официалните празници са повече от обикновените дни. В интернет намерих предложения как да съединим празничните дни с почивните събота и неделя и да си организираме минимум десет дни ваканция с два дни болничен!!! Има даже лекари, които осигуряват болнични срещу минимални…дарения! Буум, в десетката, а!?

Коледни празници, стандартни почивни дни, новогодишни празници…, ехаа, какви трапези ни чакат, а!? Трапези! Този,… треньора Христов ще раздаде набързо званието кулинарен престъпник на няколко милиона българи и ще се оттегли в ъгъла, да наблюдава безбройните агонии на грешниците! Не братя и сестри, съвсем противоположно на това предположение, ще ви кажа, че имам няколко безгрешни тактики, с които успявам да се задържам на гребена на вълната и в най-проблемните за спазване на добър хранителен план дни. Искам да науча и вас и веднъж завинаги волята ви да спре да заминава във ваканция при всяка следваща атака, а тази досадница , съвестта да спре да ви връхлита нощ след нощ и да ги превръща в истински съдебен процес, с твърде вероятна тежка осъдителна присъда. Истински кошмар…!                                      Ще ви изненадам …истински, като ви кажа, че няма нужда да стискате зъби, да се терзаете и да преглъщате жадно с трескави погледи и с тези съвсем лесни за приложение хватки, ще можете да се насладите на мамещите трапези, няма да загубите вяра в себе си, и накрая все пак ще останете в прилична форма – нали за това се борихте толкова месеци…, от миналата нова година всъщност!

Ето моите съвети, от които да получите достатъчни и правилни познания за това как да компенсирате случилите се леки забежки от добрите хранителни практики (надявам се те да са леки въпреки всичко).

1. Леки предварителни хранения е първият съвет, който бих ви дал. Ако се случи събитие, при което ще има хранително изкушение, планирайте храненията си по-рано през деня да бъдат с високо съдържание на протеини и високо съдържание на фибри, за да поддържате общия дневен прием на калории в нормални граници и дори по-нисък. Яжте високопротеинова закуска, малко здравословни мазнини! Изяжте голяма салата за обяд с много зеленчуци и добър протеинов източник – парче чисто месо от пиле, пуйка или риба. Следобед хапнете обезмаслено кисело мляко или малък плод с малко ядки. Идеята не е да гладувате до събитието или вечерята, а напротив. Просто трябва да сте внимателни и да ядете повече протеини и зеленчуци, така че, когато вечерята дойде, да имате известна свобода в храненето, за да се насладите на някое вкусно лакомство! Боже…, аз ли казах това?!

2. Придържайте се към добри количества храна

Изберете да зареждате чинията си предимно с големи обеми засищащи храни. Можете да използвате ръката си, за да държите нещата под контрол. Нека по-голямата част от храната да е от зеленчуци (1-2 пъти размера на ръката е добра порция. Порция протеинов източник с големина не повече от дланта ви също е съвсем на място. Е, когато дойде време за лакомствата, просто бъдете бдителни, вземете няколко от тях и се насладете, щом толкова ви харесват!!! Вие все още сте в разумните граници!

3. Не поръчвайте само заради поръчката

Поръчайте или си сипете отново само ако  сте абсолютно сигурни, че сте гладни. Може да изпиете чаша вода, за да си дадете време да помислите, защо не…! Можете дори да подъвчете дъвка, това ще ви държи на разстояние за известно време, за да сте сигурни в желанието си. В много от случаите наистина нямате нужда от допълнително храна и можете да кажете “не”, въпреки че умът ви може да ви казва друго. Това ще отшуми само след минути, така че позволете си да не го слушате този път. Напомнете си, че удоволствието е само временно, а вие имате важни цели да постигнете тази година!

4. Не изпадайте в транс от броене на калории                                                              

Снощи може би се отпуснахте малко, а?! Не успяхте да планирате или накрая имахте някоя  напитка повече?! Не го приемайте трагично! Въпреки “престъплениетo”, трябва да знаете, че добрите резултати не се случват за един ден и няма да изчезнат за една нощ! Да, може би са нанесени някакви щети, но ако въпреки това имате отличен дългосрочен план, нищо страшно не ви дебне зад ъгъла. С известни условия го казвам, но имате възможност да балансирате следващите дни.

5 .Намалете обемите храна за ден – два

Приемът на калории не трябва да се разглежда като дневна тенденция, а по-скоро като седмична тенденция. Това означава, че за да се контролира седмичният ви прием, можете да намалите приема си в някои дни, за да приемете малко повече храна в следващите или обратното – това е в основата и на популярното ротиране на въглехидрати, например. Просто намалете приема си за ден или два, като направите размера на порциите си малко по-малък и избирате храна с високо съдържание на протеини и много зеленчуци.

6. Погрижете се водата да е достатъчно и винаги до вас

Ако се интересувате от това, вероятно до вас е достигнало едно съвременно разбиране за пиенето на вода и храненето. Оказва се, че жаждата често може да бъде объркана със сигнали за глад. Това води до прием на храна вместо пиене на вода! Обещайте си да пиете повече вода и също така да пиете чаша вода преди да напълните чинията си. Това не само ще ви помогне да се почувствате с по-пълен стомах за известно време, но и ще ви даде време да помислите за избора си и дали наистина искате да ядете или може да стане след малко?!

7 .Предварителна готовност за ситуациите с изкушения

Ето това е може би най-важното от всичко дотук. Психологическият аспект на тези процеси не бива да се пренебрегва. Бъдете честни и реалистични относно очакванията за празниците, които имате. В известен смисъл това означава да планирате грешките си…!? Ако не сте адекватно, емоционално подготвени за това, подгответе за провал!!! Ужас!

Седем е страхотно число, така че ще спра до тук със съветите и само ще ви напомня, че тези стратегии са чудесни и наистина ще ви вършат работа , при това,  най-вече ще ви успокоят за празниците и свързаните с това леко фриволно отношение към храната ви, но…! В останалите дни от месеца нямате причина да не се движите по онзи прекрасен план за хранене, който ви носи успех и отлични телесни форми! Докато се придържате към него през повечето време, можете да си позволите да се хлъзнете малко тук и там и в крайна сметка да живеете живота си по най – прекрасния и пълноценен начин – без още стрес и страх , че ще бъдете заловени в нарушение от някой, като мен! И всъщност, искам да значете че и аз съм човек  все пак и понякога…! Е, …хайде стига толкова откровеност! Весели и безум…, пардон, разумни празници…, и до скорошна среща,…в залата! Имам страхотни планове за следващата година, специално за вас…!

Автор: Пламен Христов 

За Пламен Христов:

Атлет, треньор, специалист по здравословен намин на живот, писател.

Над 30 годишен опит във фитнес тренирането. Неколкократен шампион по класически културизъм на България
Три пъти финалист на световти първенства, първият български финалист на световно първенство в мастър категория.
Майстор на спорта по културизъм и фитнес.
Вецепрезидент съм на WFF-WBBF Bulgaria.

Специалист  по двигателна активност и хранене и притежавам валидни в света сертификати за:
– Персонален фитнес треньор от Фитнес Академия България
–  Персонален фитнес треньор  от  WFF-WBBF International
– Специалист по хранене от WFF-WBBF International

WFF-WBBF International работи пряко с Литовския International Sport Universiti , където в момента готви докторантура.

Автор  на концепция за двигателна активност и здравослоовен начин на живот  BODY ACTIVE, насочена към работа с хора от всякаква възраст, пол, ангажименти и възможности.

Автор на много публикации в областите :
– Философия и психология на двигателната активност
– Трениране и хранене
– Здравословно и спортно хранене
– Здравословен начин на живот

  Пише поезия, къси разкази, есеистични текстове.