Диабетното бъбречно заболяване (ДБЗ) е сериозно усложнение на диабета, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. Ранното откриване и лечение са от съществено значение за забавяне или предотвратяване на прогресията на заболяването. В тази статия ще разгледаме различните методи за проследяване на ДБЗ, усложненията, които може да причини, както и стратегиите за предотвратяване, забавяне или лечение на бъбречна недостатъчност.

Подробна информация вижте на – https://диабет.бг/полезни-статии/диабетно-бъбречно-заболяване

Какви тестове и изследвания са необходими?

Вашият лекар ще ви препоръча редовни тестове и изследвания, за да следи отблизо вашето бъбречно здраве и да оцени прогресията на ДБЗ. Тези тестове могат да включват:

 • Изследване на урината: Тест за албумин/креатинин (микроалбуминурия) е ключов индикатор за ранно ДБЗ. Този тест измерва количеството албумин (вид протеин) в урината ви. Повишените нива на албумин могат да сигнализират за увреждане на бъбреците.
 • Изследване на кръвта: Нивата на креатинин в кръвта ви могат да се повишат, когато бъбреците ви не функционират правилно. Гломерулната филтърна скорост (GFR) е друг важен показател за бъбречната функция, който се изчислява от нивата на креатинин в кръвта ви.
 • Кръвно налягане: Високото кръвно налягане е основен фактор за развитието и прогресията на състоянието. Вашият лекар ще следи кръвното ви налягане редовно и ще ви помогне да го контролирате.
 • Образни изследвания: В някои случаи може да се наложи да се направят образни изследвания, като ултразвук или компютърна томография (КТ), за да се оцени подробно структурата и функцията на бъбреците ви.

Какви са усложненията на ДБЗ?

Ако заболяването не се лекува ефективно, може да доведе до редица сериозни усложнения, включително:

 • Бъбречна недостатъчност: Това е най-тежкото усложнение, при което бъбреците ви губят способността си да филтрират кръвта и да премахват отпадъчните продукти от тялото ви. Бъбречната недостатъчност може да доведе до редица други здравословни проблеми, включително електролитен дисбаланс, задържане на течности, анемия и сърдечни заболявания.
 • Сърдечно-съдови заболявания: Хората с ДБЗ са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, като инфаркт и инсулт. Това се дължи на увреждането на кръвоносните съдове от високото кръвно налягане и високите нива на захар в кръвта.
 • Невропатия: може да увреди нервите ви, което може да доведе до болка, изтръпване и слабост в крайниците.
 • Зрение проблеми: може да увреди кръвоносните съдове в очите ви, което може да доведе до проблеми със зрението, включително диабетна ретинопатия.

Превенция и забавяне на Диабетното бъбречно заболяване (ДБЗ)

ДБЗ е сериозно усложнение на диабета, но с активна профилактика и лечение може да се забави или дори да се предотврати неговото развитие. Ето някои ключови стъпки, които можете да предприемете:

1. Контролирайте нивата на кръвната си захар: Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е от съществено значение за предпазване на бъбреците ви от увреждане. Това може да се постигне чрез комбинация от здравословно хранене, редовни упражнения и приемане на лекарства, предписани от вашия лекар.

2. Контролирайте кръвното си налягане: Високото кръвно налягане е друг важен фактор, който допринася за ДБЗ. Стремете се да поддържате кръвното си налягане под 130/80 mmHg, или по-ниско, ако вашият лекар препоръча. Това може да се постигне чрез здравословни навици, като намаляване на приема на сол, редовни упражнения и прием на лекарства за кръвно налягане, ако е необходимо.

3. Спрете тютюнопушенето: Пушенето е вредно за цялостното ви здраве и може да ускори увреждането на бъбреците. Спрете тютюнопушенето, за да намалите риска от заболяването и други здравословни проблеми.

4. Поддържайте здравословно тегло: Затлъстяването е рисков фактор за ДБЗ. Поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения може да ви помогне да предпазите бъбреците си.

5. Редовни прегледи: Важно е да посещавате вашия лекар за редовни прегледи, за да следите бъбречното си здраве. Тези прегледи могат да включват тестове за урина, кръвни изследвания и образни изследвания, за да се оцени функцията на бъбреците ви.

6. Прием на лекарства: Вашият лекар може да предпише лекарства, които да помогнат за забавяне на прогресията на ДБЗ. Тези лекарства могат да включват инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори) или блокери на ангиотензиновите II рецептори (БАРБ), които понижават кръвното налягане и намаляват белтъчините в урината.

7. Здравословен начин на живот: Освен горните стъпки, е важно да водите здравословен начин на живот, който включва:

 • Здравословно хранене: Избягвайте преработени храни, сладкиши и газирани напитки. Включете в диетата си повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.
 • Редовни упражнения: Стремете се към 30 минути умерена до интензивна физическа активност по-голямата част от дните в седмицата.
 • Достатъчен сън: Добрият нощен сън (7-8 часа) е важен за цялостното ви здраве, включително и за бъбреците.
 • Ефективно управление на стреса: Хроничният стрес може да повлияе негативно на кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

Източник: Диабет.бг

Важно е да запомните, че ДБЗ е хронично заболяване, но с активна профилактика и лечение може да се управлява ефективно и да се забави или дори да се предотврати неговото развитие. Говорете с вашия лекар за най-подходящите за вас стратегии за предпазване на бъбреците ви и за поддържане на цялостното ви здраве.