7 полезни свойства на компот от сини  сливи

Не всички сладки напитки са еднакви. Компотът от сушени сливи е богат на полезни за здравето хранителни вещества, които могат да помогнат за предотвратяване на много заболявания.

И така, 7 причини, поради които трябва редовно да пиете компот от сини сливи, съвети, предоставени любезно от Магия 2004 ЕООД – фирма, занимаваща се с търговия, съхранение, преработка на сушени сини сливи:

1. Помага за предотвратяване на анемия

Анемията е свързана с малък брой здрави червени кръвни клетки или червени кръвни клетки в тялото. Сините сливи съдържат желязо, което участва в образуването на червени кръвни клетки.
Една чаша компот от сини сливи съдържа 6 mg желязо, което е 34% от препоръчителния дневен прием.

2. Помага за облекчаване на запек

Компотът от сини сливи е популярен сред възрастните хора, защото помага в борбата със запека и лошото храносмилане. Запекът обаче се среща на всяка възраст. Доказано е, че сушените плодове, особено сините сливи, помагат за облекчаване на запека и насърчават чревната подвижност.

3. Помага за понижаване на холестерола

Плака се натрупва в артериите поради високи нива на холестерол, увеличавайки риска от инсулт или инфаркт.
Доказано е, че компотът от сушени плодове помага за предотвратяване на запушени артерии. Антиоксидантите в сините сливи помагат за понижаване на нивата на холестерола.

4. Помага за намаляване на риска от рак на дебелото черво

Компотът от сини сливи е полезен за профилактика на рака. Учените са установили, че компотът от сушени плодове помага за ограничаване на растежа на раков тумор в дебелото черво.

5. Помага за балансиране на кръвната захар

Компотът от сушени плодове е сладък, но това не означава, че след като го изядете, нивото на кръвната захар ще се повиши рязко. Всъщност консумирането на компот от сушени плодове в умерени количества ще помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Компотът от сушени плодове съдържа разтворими фибри, за които е доказано, че повишават инсулиновата чувствителност и намаляват усвояването на захарта от храните, разказват от Магия 2004 ЕООД специално за нашето издание.

6. Помага за намаляване на риска от чернодробно заболяване

Проучванията показват, че използването на компот от сушени плодове може да подобри функцията на черния дроб и да предотврати чернодробни заболявания.

7. Помага за предотвратяване на остеопороза

Доказано е, че сините сливи помагат за предотвратяване на изтъняване на костите при жени след менопауза, които са изложени на повишен риск от остеопороза, според проучване. В допълнение, проучванията показват, че сините сливи помагат за предотвратяване на загуба на костна маса поради радиационно увреждане.