Мнозина искат не само да се отпуснат в морето, но и да се излекуват. Не е чудно, че дори се е появил и терминът „таласотерапия“ или лечение край морето.

Водата в морето е подобна по състав на човешката кръвна плазма, така че може да проникне през порите на кожата в кръвта, обогатявайки тялото с минерали.

Има обаче доста митове за лечебната сила на морската вода. Предлагаме ви да се запознаете със седем популярни мита за ползите от престоя в морето.

Мит 1. Плувайте възможно най-дълго.

Идеалното време в морската вода е 10-15 минути. Това е достатъчно време, за да започне процесът на водно-солевия метаболизъм в организма.

Ако останете в морето по-дълго, рискът от преохлаждане и настинка се увеличава, особено ако водата е студена. Факт е, че солената вода поглъща повече топлина от прясната вода.

Мит 2. Колкото по-топла е морската вода, толкова по-добре.

За здравето плуването в морска вода при температура 20-24 градуса е полезно. Задължителните условия за таласотерапия са температурните разлики и физическата активност, която се увеличава в хладка вода.

За всяка болест обаче е необходима морска вода с определена температура.

С наднормено тегло се препоръчва хладка вода, която стимулира метаболитните процеси. Не много топлата вода забавя сърдечната честота, но топлата вода, напротив, ускорява.

Струва си да се помни, че в морската вода, чиято температура достига повече от 24 градуса по Целзий, вредните микроорганизми започват да се размножават активно.

Мит 3. Не се къпете след влизане в морето.

Има общо мнение, че след плуване в морето не е необходимо да отмивате водата – морската сол, която остава върху кожата ви, ще продължи да действа благоприятно на тялото.

Ефектът наистина продължава около 20-30 минути след излизането от морето. Но клетките на тялото по време на плуване отделят токсини, които се отмиват най-добре със сладка вода.

Ако кожата има рани, морската сол може да ги разяде и да причини кожно заболяване – дерматоза. Също така, не всички морета могат да се похвалят с перфектна чистота на водата, особено ако плувате на градския плаж, където има много хора.

Морската вода изсушава косата. Ако косата ви е боядисана, по-добре е да не я мокрите или не забравяйте да я миете след къпане в морето. Морските соли ще са от полза само на хората с мазна коса.

Мит 4. Няма чист йод в морската вода.

Морската вода съдържа бром йодид, който се използва за лечение на нервната система.

Веществото се намира в морската вода в оптимална концентрация, така че плуването в морето може да успокои дори и най-раздразнения човек.

А страдащите от заболявания на щитовидната жлеза, докато почиват на брега, трябва да приемат лекарства, предписани от лекар.

Мит 5. Лекувайте назофаринкса с морска вода.

И мит, и истина. От една страна, морската вода е неблагоприятна среда за вредните бактерии; съдържа компоненти, които имат антисептично и антибактериално действие.

Теоретично изплакването на назофаринкса с морска вода трябва да помогне при възпалителни заболявания, пишат от zdrave.to

Но в пристанищата и претъпканите места, водата в морето е толкова замърсена, че изплакването, което уж елиминира микробите, може да „насити“ тялото с по-опасни вируси.

Най-чистата морска вода е на дълбочина повече от два метра, далеч от брега.

Мит 6. Басейни с морска вода и бани с морска сол – аналог на плуването в морето

Извън естествената среда морската вода запазва полезните си свойства за не повече от 24 часа. Оказва се, че плуването с морска вода в басейна може да бъде полезно само ако водата се сменя всеки ден.

Освен това водата в басейните обикновено е хлорирана, което убива много от полезните свойства на морската вода.

Засега никоя лаборатория в света не може да произведе морска вода, която напълно да възпроизведе състоянието ѝ в природата.

Мит 7. Колкото повече сол, толкова по-здравословно е морето.

Всъщност не е така. Висока концентрация на сол е необходима само за лечение на някои заболявания.

Например къпането в Мъртво море е противопоказно за пациенти със сериозни кожни заболявания. Морето с ниска соленост от около 18–20 милиграма на литър ще бъде полезно за всички. Такива морета са Черно и Азовско.

Във всеки случай за лечение на определени заболявания си струва да отидете до крайбрежни санаториуми, където се използват методи, разработени за такава терапия.

Не чакайте бързо изцеление, тъй като обикновено за излекуването са необходими повече от три седмици.

Ако имате само 10 дни на море, просто се отпуснете и се забавлявайте!