Обикновено активният въглен се ползва за детокс и лечение на отравяния. Но се оказва, че има още много невероятни ползи от него.

Активният въглен се добива от дървени въглища, при чиято обработка се увеличава способността им за адсорбция. В този обработен вид въгленът е способен да поглъща много видове токсини, пестициди и всякакви химикали и да ги извежда от организма.

Активен въглен при съмнение за натравяне
Ако ядете храна, която подозирате, че може да е била развалена, помогнете си с активен въглен – той изчиства евентуалните вредни вещества и отрови от организма.

Активен въглен за прочистване на организма
Напоследък активният въглен се включва в различни детокс диети, но препоръката на специалистите е да не прекаляваме с количествата и задължително да се консултираме.

Активен въглен за облекчаване на болки в корема и газове
При дискомфорт в коремната област (болки, подуване, газове), активният въглен бързо тушира неприятните усещания. Той не дразни лигавицата и не се натрупва в стомашно-чревния тракт, пишат от zdrave.rozali.com. Но имайте предвид, че не бива да прекаляване с количествата, за да не предизвикате запек.

Активен въглен за лечение на рани и ужилвания от насекоми
Ако ви се случи да ви ужили пчела, оса или стършел, можете лесно да се справите, ако имате подръка таблетка активен въглен. Достатъчно е да направите паста от активен въглен и вода и да намажете ухапаното място. Това ще облекчи болката и ще тушира отока.

Използвайте този метод и при рана, като върху нея е добре да се постави и марля (това е само първоначално и временно решение – ако раната е по-сериозна, търсете медицинска помощ).

Активен въглен за добро състояние на кожата, косата, зъбите
Активният въглен се използва в много козметични продукти – сапун, маски, почистващи средства, пилинги. Той поглъща от кожата мазнините, замърсяванията и токсините и после те се отмиват с въглена.
При косата действието е същото, като тук добавяме и положителното въздействие при заболявания на кожата на главата (пърхот и псориазис).
За добро почистване на зъбите и избелване, може да се използва смлян активен въглен, смесен с паста за зъби. Почистването на зъбите по този начин, 2-3 пъти седмично в рамките на месец, води до отстраняване на налепите и избелване на зъбите.