Десетки деца от социални услуги успяха да сътворят чудото на Коледа в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Марина” в София. Суетенето в кухнята около приготвянето на любимата на всички баница с късмети бе само част от усещането за най-светлия християнски празник.

Събитието се проведе по инициатива на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Столична община и LIDL и е част от Националната кампания „Мисията е възможна”, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България. В кулинарното състезание „Коледата е възможна” се включиха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, посланикът на Швейцария в България Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, посланикът на Албания в България Н. Пр. Доника Ходжа, заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, председателят на ЛУМОС Бисер Спиров, журналистът Мира Добрева. „Тайната” рецепта за най-вкусна коледна баница с късмети бе подсказана на децата от шеф Иван Манчев, който ги провокира да покажат най-доброто от себе си в кухнята.

Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова, която беше своеобразен домакин на събитието, изрази радостта си, че в днешния ден всички сме се събрали, за да покажем българските традиции на Коледа.

„Когато усетите нужда да се докоснете до днешната атмосфера, винаги се чувствайте поканени в този център, а и в другите центрове, в които имаме какво да покажем. Организираме различни дейности не само по Коледа, но и на Великден и по време на други празници” – с тези думи зам.-кметът Албена Атанасова отвори вратите на услугите в София за всеки, който иска да сподели празника с ползвателите им.

„Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома ви и донесе здраве, мир и благодат! Коледа е най-семейният и светъл празник, който сплотява всички хора, носи много светлина, надежда и вяра. В коледната нощ сиянието на Божията звезда вещае доброта, хармония и добронамереност, с които да направи света ни по-добър и съвършен.“ -с вълшебни пожелания г-жа Атанасова се обърна към децата, младежите от центъра и всички гости.

Зам.-министър Русинова разказа, че традицията в нейното семейство е на Бъдни вечер да се приготви питка с паричка. На който се падне паричката, той носи късмета в семейството цяла година. „Най-хубавите ми детски спомени са, когато дядо ми събираше всички внуци и започваше да чупи питката. За да не се сърдят децата, на всеки слагаше по една стотинка в парчето”, сподели с усмивка Русинова. „Много се радвам, че сте тук, защото всички ние сме едно семейство”, допълни тя.

Шеф Иван Манчев разказа, че традицията в неговото семейство е Коледната трапеза да е богата и празнично украсена. Задължителна на трапезата е баницата с късмети, а от изтеглените късмети семейството знае какво предстои да се сбъдне през следващата година. Подаръците под елхата чакали да бъдат отворени до сутринта на 25 декември. Журналистът Мира Добрева пък разказа на децата за символиката на броя на ястията на трапезата на Бъдни вечер, който трябва да е точно определен. „Седем са ястията, защото са седем дните от седмицата. Девет са ястията, защото майката девет месеца носи своята рожба под сърцето си, а 11 или 12 са ястията, защото толкова са месеците в годината. Няма нищо случайно на Бъдни вечер и на Коледа, защото всичко на трапезата е символ”, разказа Добрева.

Какви са традициите в другите държави разказаха посланичките на Швейцария и Албания, както и представителят на УНИЦЕФ за България. В Швейцария във всеки дом греят светлинките на коледното дърво, разказа Н. Пр. Мюриел Берсе Коен. В различните региони обаче, поради естеството на традициите, подаръците се отварят в различен ден – на 24 или на 25 декември, а ястията на трапезата зависят от региона. Н. Пр. Доника Ходжа сподели, че в Албания повече се празнува Нова година, а не Коледа, тъй като до 90-те години на миналия век религиозните празници не са били позволени. На Коледната трапеза в Албания винаги присъства печената пуйка, баницата и баклавата. „Имаме и новогодишно дърво, под което има подаръци. Всичко това показва колко близки сме всъщност с вас”, допълни Н. Пр. Доника Ходжа.

Кения е християнска държава и като такава почита Коледа като семеен празник, разказа д-р Джейн Муита. Традиция е на Коледа всеки да се върне в родното си място. На 24 декември всички се подготвят за молитвата в църквата, а темата е семейството – неговите успехи през годината и това, което предстои. „Семействата, дори и тези, които са много бедни, се стараят да придобият нещо ново. Особено важно е отношението към дрехите, които ще облекат в Коледния ден. Децата също са облечени по много специален начин”, допълни д-р Муита.