На 25 декември празнуваме Коледа, също позната, като Рождество Христово, Божик или Божич. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос още в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

Патриарх Неофит поздрави и благослови всички българи в специално обръщение, направено днес. Празникът ще бъде отбелязан със света литургия във всички епархии на Българската православна църква. Божествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски“ ще започне в 9.30 часа.

На Kоледа имен ден имат всички, които носят имената Христо, Християн, Християна, Кристина, Радослав и техните производни. Честит празник!