Астмата е хронично белодробно заболяване, което засяга милиони деца по света.

Може да прочетете повече за него на https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/astma-pri-deca.

Докато няма лечение за състоянието, съществуват множество начини за управление на симптомите и намаляване на риска от пристъпи. Един от най-ефективните подходи е създаването на здравословна домашна среда, която да ограничи излагането на алергени и дразнители, които могат да предизвикат проблеми с дишането.

Как домашното обкръжение влияе на детската астма?

Вътрешният въздух често е по-замърсен от външния. Той може да съдържа множество алергени и дразнители, които могат да предизвикат възпаление в дихателните пътища на децата с астма, водещо до симптоми като хрипове, затруднено дишане, стягане в гърдите и кашлица. Някои от най-често срещаните алергени и дразнители в дома включват:

  • Акари от домашния прах: Тези микроскопични насекоми живеят в праха и се хранят с мъртви кожни клетки. Алергените, отделяни от акарите, са основен отключващ фактор за астматични пристъпи при деца.
  • Прах от домашни любимци: Космите и кожните клетки на домашните любимци също могат да бъдат алергени, които предизвикват проблеми с дишането.
  • Мухъл: Мухълът може да расте в условия на влага и да отделя спори, които могат да бъдат вдишани и да причинят алергични реакции и астматични симптоми.
  • Прах: Домашният прах съдържа различни частици като мъртви насекоми, текстилни влакна и полени, които могат да дразнят дихателните пътища и да предизвикат кашлица или хрипове.
  • Дразнители от домакински продукти: Димът от цигари, силните миризма от освежители за въздуха и почистващи препарати могат да раздразнят дихателните пътища и да влошат симптомите на астма.

Съвети за създаване на здравословна домашна среда за деца с астма:

  • Намалете акарите от домашния прах: Перете спалното бельо всяка седмица в гореща вода (над 55°C). Използвайте непропускливи за прах калъфи за матраци, възглавници и възглавнички. Поддържайте ниска влажност в дома (под 50%) с помощта на влагоабсорбатор. Редовно почиствайте дома с прахосмукачка с HEPA филтър, като обръщате внимание на килимите, меката мебел и труднодостъпните места.
  • Ограничете домашните любимци: Ако е възможно, не позволявайте на домашните любимци да влизат в спалнята на детето. Редовно ги къпете и чешете на открито. Почиствайте често леглата и играчките на домашните любимци.
  • Контролирайте мухъла: Отстранете всички течове и следи от влага възможно най-скоро. Използвайте обезвлажнител в помещенията, където има опасност от образуване на мухъл. Ако проблемът с мухъла е сериозен, потърсете професионална помощ за отстраняването му.
  • Намалете праха: Поддържайте дома чист и подреден. Избягвайте използването на килими и тежки завеси, които задържат прах. Редовно почиствайте твърдите повърхности с влажна кърпа.
  • Ограничете дразнителите от домакинските продукти: Не пушете в дома. Използвайте почистващи препарати без силни миризми. Проветрявайте добре след използването на домакински продукти.

 Създаването на здравословна домашна среда е важна стъпка в управлението на детската астма. Чрез намаляване на излагането на алергени и дразнители, вие можете да помогнете на вашето дете да диша по-лесно, да ограничи броя на астматичните пристъпи и да се радва на по-добро качество на живот. Не се колебайте да се консултирате с вашия лекар за персонални съвети относно създаването на най-подходящата среда за вашето дете.