С посещение на руския патриарх Кирил, руски политици и поднасяне на венци и цветя пред паметниците в цялата страна, посветени на Освобождението, ще бъде отбелязан 3 март.

В честванията на връх Шипка ще участва президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877–1878 г. и възстановяването на българската държавност.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. Две години по-късно – през 1882 г., Държавният съвет приема „Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество“. В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на „Заключаването на С. Стефанский договор“.

Съгласно Указ 78 от 31 декември 1887 г. се одобрява списък на неприсъствените дни в България. В него денят 19 февруари се отбелязва като ден на „Освобождението на България“.

През 1911 г. е приет нов Закон за празниците и неделната почивка, но и в него 19 февруари продължава да фигурира като ден на „Освобождението на България“.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. денят 19 февруари стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 година.

Трети март се отбелязва като празник до 1949 г. През 1950 г. съгласно постановление на Министерския съвет за определяне на неприсъствените дни 3 март за първи път не е включен в списъка.

Върхът, където е днес Паметникът на свободата, се е наричал вр. Свети Никола.