Днес, 24 Декември, отбелязваме един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер.

Бъдни вечер (в някои райони наричан Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се нарича вечерта преди Рождество Христово. Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария и е начало на Христовото рождение.

Днес семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос, а самият празникът е посветен на дома, огнището, както и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството.

Снимка: Интернет

На празничната трапеза трябва да има постни ястия (седем или девет), вярва се, че колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове.

След прочитането на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Счита се, че на когото се падне паричката, той ще има изключителен късмет през идната година. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата пък не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Освен Бъдни вечер, днес празнуваме и имен ден, тъй като почитаме и паметта на света преподобномъченица Евгения. На този ден празнуват всички с името (имената) Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин. ЧЕСТИТО на всички именници!