Учени от Харвърд са открили, че умерената консумация повишава нивата на т.н. добър холестерол, който предпазва сърцето от заболявания.

Пиенето на алкохол, особено в големи количества, се отразява негативно върху функционирането и здравето на черния дроб, сърцето и нервната система. Умерената консумация обаче, има своите ползи за организма.

Според американски диетолози, умереното пиене се равнява на едно питие за жените и две за мъжете, като дозата е изчислена според дневна консумация, а не средна за няколко дни.

Събрахме за вас 7-те най-известни ползи от алкохола, доказани от учените:

  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Учени от Харвърд са открили, че умерената консумация повишава нивата на т.н. добър холестерол, който предпазва сърцето от заболявания, пишат от zdrave.to. Освен това, алкохолът е свързван и с подобряване на инсулиновата чувствителност, като по този начин се намалява риска от запушване на кръвоносните пътища, често водещ до инфаркт.

  • Удължава живота

Приемането на алкохол от време на време, може да добави няколко години към живота. Изследване на университета в Кампобасо, Италия доказва, че пиенето на две питиета дневно по време на хранене, намалява риска от смърт с 18%: „Малки количества, най-добре вино с обяда или вечерята, имат този ефект, но това означава, че през другото време на деня не трябва да се консумира нищо алкохолно“, уточнява др. Джовани де Гаетано.

  • Увеличава либидото

Проучване от 2009-та показва, че еректилната дисфункция се среща с 25-30% по-рядко сред хората, приемащи алкохол. Учените уточняват изрично, че алкохолът има способността да предпази от тази дисфункция, когато се приема умерено и прекаляването с него няма да се отрази положително.

  • Предпазва от грип

Департамента по психология към университета Карнеги-Мелън откри, че хората, пиещи редовно и умерено алкохол, много по-рядко настиват и хващат грип. Няколко години по-късно, испански учени доказали, че пиенето на 8 до 14 чаши червено вино седмично, намалява с 60% риска от разболяване с настинка. Същите учени подозират, че причината затова са антиоксидантите, съдържащи се в червеното вино.

  • Намалява рискa от развитие на деменция

Още по-точно, рискът се намалява с 23% при умерено пиещите: „Малките количества алкохол правят мозъчните клетки по-издържливи, защото ги стресират и така те стават по-устойчиви във времето и развиват механизъм да се справят с подобни ситуации, каквато е и деменцията“, коментира др. Едуард Неафеси.

  • Намалява и риска от развитие на камъни в бъбреците

Консумацията на 50 мл. алкохол дневно означава 30% по-малък шанс за поява на камъни в бъбреците, според университета в източна Англия. Интересно е, че докато умерено количество алкохол намалява този риск, прекомерната употреба го засилва и увеличава драстично.

  • Шансът от диабет е малък

Според холандски учени, хората, пиещи по 1 до 2 чаши алкохол дневно, имат много по-малък шанс да развият диабет от 2-ри тип, в сравнение с тези, които не консумират алкохол. Отново обаче, става дума за умерен прием.