Фото: iStockphoto

Здравето отвътре, личи и отвън

За да се постигне здрава, свежа и сияйна кожа, трябва да се изберат правилните витамини, а всички промени, които се случват с кожата, се случват и на клетъчно ниво. Следователно приемането на подходящи витамини може да подобри здравословното състояние и това на кожата.

Витамин А

Витамин А свежда до минимум признаците на стареене. Той се прилага локално, но може да се приема и с храна или добавки. Витамин А намалява фините линии и бръчки, увеличава производството на колаген, това води до увеличаване на нейната еластичност. Той също така подобрява външния ѝ вид, намалява щетите, причинени от свободните радикали, предотвратява акнето.

Проучване установи, че хората с ниски нива на витамин А могат да имат тежко акне или други кожни състояния като атопичен дерматит. Ако се прилага локално, трябва да се знае, че ефективността му намалява от слънчевата светлина. Затова е по-добре да се прилага през нощта.

Витамин В3

Дългосрочното излагане на UVA и UVB лъчи може да причини пигментация, фини линии и тъмни петна. Витамин В3 може да предпази кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Той намалява хиперпигментацията и минимизира процеса на стареене на кожата. Освен това подобрява текстурата и еластичността на кожата, информират от Puls.bg

Витамин С

Той се намира главно във външния слой на кожата – епидермиса и вътрешния слой – дермата. Играе важна роля за поддържане здравето на кожата и образуването на колаген. Той предотвратява фотоувреждането, стареенето и появата на бръчки. Освен това поддържа кожата хидратирана и здрава.

Витамин Е

Витамин Е премахва свободните радикали от кожата. Той намалява до минимум щетите, причинени от вредните UV лъчи като тъмни петна. Също така предотвратява сухотата в кожата и намалява признаците на стареене. Поддържа кожата хидратирана и намалява възпалителните процеси. Прилагането на витамин Е локално помага за предотвратяване на кожни състояния, но неговата ефективност намалява след излагане на слънце.

Витамин К

Той играе важна роля за заздравяването на рани. Витаминът се бори с бръчките и тъмните кръгове. Той също така намалява хиперпигментацията на кожата. Витамин К може да се набави чрез храни като зеле, броколи, магданоз и зърнени храни, но може да и да се нанася локално върху кожата.