Photo: Freepik Company

За повишаване на сексуалното желание и за подобряване на секса, може да се приемат някои витамини и минерали, както от мъжете, така и от жените.

Витамин А

Витамин А е необходим за производството на мъжки и женски полови хормони. Витаминът е от съществено значение също за нормалния репродуктивен цикъл при жените, а при мъжете е важен за производството на сперматозоиди. Той може да се набавя чрез добавки, но и чрез храни като яйца, мляко, месо и жълтите плодове и зеленчуци.

Витамин Е

Витамин Е е важен за по-добрата издръжливост, енергия и по-добро кръвообращение. Той се нарича още „витамин на секса”, тъй като увеличава притока на кръв към гениталиите. Витамин Е също влияе на предния дял на хипофизата, който контролира дейността на половите органи. Витаминът може да се получи чрез мазна риба, яйца и млечни продукти.

Витамин С

Въпреки че витамин С е популярен със свойството си да повишава имунитета и да предпазва от настинки, той е витамин, който подобрява сексуалното желание. Освен това витамин С може да повиши плодовитостта. Той може да се набави чрез добавки, но и храни като плодове и зеленчуци.

Магнезий

Магнезият също е от важно значение за повишаване на либидото, но и за по-доброто сексуално преживяване, информират ни от портала Puls.bg. Той е необходим за повишаване на желанието за секс, но и за плодовитостта. Минералът се намира в ядките, семената, яйцата, тъмнозелените листни зеленчуци и пълнозърнестите храни.

Селен

Дори малко прието количество селен дневно може да повиши значително либидото. Селенът играе важна роля и в процеса на оплождане, тъй като подобрява подвижността на мъжките сперматозоиди. Поради това той влияе върху потентността на мъжете и влияе върху сексуалната им активност. Най-добрият източник на селен са бразилските орехи.

Цинк

Цинкът е основен минерал, който е необходим за цялостното здраве, но и за сексуалното. Дефицитът на цинк може да допринесе за стерилност или безплодие. Минералът присъства в пълнозърнестите храни, морската храна, сиренето, червеното месо и други.

Желязо

Този минерал повишава сексуалното желание и възбуда. Дефицитът му води до анемия, а това състояние може да бъде една от причините за липса на сексуално желание. Счита се още, че недостигът на желязо може да причини еректилна дисфункция. Освен чрез добавки, той може да се приема с храни като яйчен жълтък, сухи плодове и зелени листни зеленчуци.