Photo: Shutterstock

Както жените, така и мъжете имат жлезиста тъкан в гърдите, но при жените тя започва да се развива през пубертета заради отделянето на естроген. Млечните жлези на жената служат за производството на мляко за кърмене на новородените.

Един от най-интересните факти за гърдите е, че едната гърда обикновено е с 1/5 по-голяма от другата. По принцип това е лявата.

Според изследвания гърдите са последният орган в човешкото тяло, който се развива. За разлика от мозъка или черния дроб, които се развиват още от раждането, гърдите се развиват през пубертета.

В днешно време обаче гърдите се развиват по-рано с няколко години от преди. Вероятните причини за това са затлъстяването сред младите момичета. Друга много голяма причина за това са химикалите в храните, които имитират естрогена.

Наддаването на теглото може да увеличи размера на гърдите, а при отслабване – да причини намаляване. Това обаче не е така при всяка жена, защото някои имат по-плътни гърди с по-малко мастна тъкан.

Бременността, кърменето, менопаузата и приемът на противозачатъчни хапчета може да доведе до подуване на гърдите. Те също могат да нараснат по време на менструален цикъл, а причина за това са хормоните.

Теглото на гърдите варира от жена до жена, но то зависи от размера на гърдата и количеството мастна тъкан. Средно гърдата тежи 0,5 кг. Има 4 вида зърна – нормални, плоски, подпухнали и обърнати или вдлъбнати.

По принцип с течение на годините е неизбежно провисването и деформирането на гърдите, независимо дали се кърми или не, информират от Puls.bg. Причината е, че съединителните тъкани в гърдите се заменят с мазнини, а това означава, че те започват да губят твърдост. Това се дължи още на гравитацията и съня. Ако обичайната поза на спане е по корем, е вероятно да се промени формата на гърдите.

Също така, жените, които пушат цигари е възможно да получат провисване на гърдите по-рано. Това е резултат от химикалите в цигарите, които разграждат еластина в тялото.

И не на последно място, за кожата на гърдите също трябва да се полагат грижи, както за тази на лицето, шията и останалата част от тялото. Те трябва да се предпазват и от UV лъчите, така че слънцезащитният крем е препоръчителен.