Банята е най-специфичното  по отношение на микроклимата помещение. Там е влажно и мокро, в резултат на което трудно се избират подходящи  мебели. Ако искате да промените обстановката, въоръжете се с експертни съвети. Тази статия е подробно ръководство за материалите, стиловете и характеристиките на мебелите за баня.

Кои мебели за баня да изберете: изисквания към продукта?

Първата стъпка е да решите какви предмети искате да видите в стаята. Шкафове, стелажи, стенни рафтове се вписват идеално в банята. Ако в стаята има „съблекалня“, можете да поставите диван или стол с водоустойчива тапицерия.

При избора на мебели е важно да се вземе предвид не само естетиката. Артикулите трябва да отговарят на следните изисквания:

  • Устойчив на висока влажност и резки промени в температурата.
  • Защита от корозия, мухъл и плесен.
  • Удобство, практичност и максимална безопасност.
  • Здравина, надеждност и издръжливост.

В допълнение към мебелите, стаята трябва да има висококачествени и красиви водопроводни инсталации.  Важно е да се спазва правилото на формата – ако рационализираните линии преобладават в обстановката, те трябва да доминират и в дизайна на водопровода.

Мебели за баня: описание на модни стилове

Има много популярни интериорни стилове, но за дизайна на банята по-често се избират 5 такива. Нека поговорим за тях. И ще говорим накратко за модерните стилове в контекста на дизайна на мебелите.

Лофт

Стилът на таванското помещение се характеризира с интересни комбинации от материали. Например дърво и метал. Този ансамбъл е чудесен за декориране на мебели. Металът често присъства под формата на обков и фасади.

Цветове: черен, сив, кафяв, бял. Мебелите от метал с тъмен обков изглеждат впечатляващо. Сочните тонове също имат място. Например, бордо, наситено зелено, синьо. Продуктите в този дизайн обаче не трябва да присъстват в големи количества – достатъчно е само един акцент.

Прованс

Прованс е много ефектен романтичен стил. Тук преобладават плавните линии и естествените материали. Любимо е дървото. И така, че продуктите от масивно дърво да не страдат от влага, те се третират със специални съединения.

За баня в стил Прованс са подходящи светли мебели с издълбани шарки. Фасадите могат да бъдат украсени с ръчно рисувани, флорални или зеленчукови щампи. Повече възможности за дизайн са мозайка, остъклени или лампирани врати.

Ретро стил за банята

Ретро мебели за баня – дървени модели с умишлено износени фасади, ефектен къдрав обков. Основните герои на този стил са шкафове с красиви каменни плотове, стенни шкафове със стъклени врати, рафтове с минималистични издълбани шарки.

Английски стил

Строгите мебели в естествени цветове изглеждат страхотно в благороден английски интериор. Материалът е дърво. Но покритието може да бъде метално или стъклено. Прозрачните врати или дискретният дизайн на витражи изглеждат страхотно.

Матовите фитинги перфектно съжителстват с резбовани геометрични шарки. А сдържаните нюанси са в перфектна хармония с ярки акценти под формата на умишлени драскотини.

Масивните продукти, изработени от благородни дървесни видове, изглеждат солидни. Такива модели са идеално комбинирани с медни и каменни вани. Тази опция обаче не е за малка стая – тежките мебели визуално „ядат“ квадратни метри.

Класически

Класически мебели – дискретни форми, естествени материали, естествени цветове. Чудесен вариант са дървените продукти с каменни плотове. Например шкафове-стойки под мивката, маси за парфюми и козметика.

В интериора на класическа баня обикновено има окачени шкафове с издълбани шарки. Има опции както за просторни, така и за малки стаи. Такива шкафове са перфектно съчетани с елегантен санитарен фаянс без дизайнерски излишъци в дизайна.

Модерни стилове

Изборът на мебели за баня в модерен стил е ограничен от тенденциите на мейнстрийма. Необичайни форми, атрактивни нетривиални нюанси, смели комбинации от материали са добре дошли. Например, хай-тек стилът се характеризира с дизайни, изработени от метал и стъкло, сканди – примери за лаконични форми и светли цветове, минимализъм – дискретни дървени модели без декор.

Мебели за баня: характеристики и видове

Нека да обсъдим най-популярните видове мебели. Обикновено именно от този списък дизайнерите избират декора за банята.

Стенни шкафове

Окачените шкафове са миниатюрни продукти за рационално организиране на складовата площ. Тези модели са по-малки от традиционните шкафове, така че са подходящи за компактни бани.

Бордюрите са предназначени за съхранение на хигиенни принадлежности, парфюмерия, козметика. Ако в банята няма шкафове, можете да адаптирате продуктите за поставяне на кърпи, халати и дрехи за смяна.

Популярно разнообразие от модели е висящи шкафове с мивка. Традиционно такива мебели имат две или три чекмеджета и плосък плот от водоустойчиви материали. Особено ефектно изглеждат екземпляри от дърво и камък. Идеални са за мивки тип купа и плоски мивки с квадратна или правоъгълна форма.

Подови шкафове

Подовите шкафове са първото нещо, за което се сещаме при избора на видове мебели за баня. Два популярни вида модели: тесни с 3-6 чекмеджета и широки с 2-3. Първият вариант е по-подходящ за малки стаи, където няма място за други мебели.

Подовите шкафове са подходящи и за поставяне на мивки върху тях. Въпреки това, не всички модели, така че трябва да посочите тази точка при покупка. Дизайнерите съветват да поръчате продукт за конкретна опция за мивка. Можете да изберете всеки стил – шкафовете се считат за универсални мебели, поради което са представени във впечатляващо разнообразие.

Отворени рафтове

Стелажите за баня могат да бъдат подови и висящи. Първите са по-подходящи за просторни стаи, а вторите – за компактни. И двете опции за мебели са предназначени за съхранение на хигиенни артикули, козметика, кърпи, халати.

Шкаф-пенал

Шкаф-молив – висок дизайн за съхранение на дрехи, хигиенни артикули, козметика. Отличителна черта на такива мебели за баня е плитката им дълбочина. Но продуктът заема малко място и побира солидно количество неща.

Шкафовете могат да бъдат отворени и затворени. И двата варианта са подходящи за баня. Въпреки това, в първия случай мебелите ще изглеждат по-скоро като багажник. Ако искате „конфиденциалност“, изберете втората опция.

Стенен шкаф

Стенният шкаф е просторна и красива мебел за баня. Такъв продукт ще замени шкаф или стелаж, ако в стаята няма достатъчно място. Има много възможности за дизайн – от традиционни правоъгълни модели със строги форми до различни геометрични линии.

Огледален шкаф

Шкафът с огледало е чудесен вариант, ако не искате да купувате огледало отделно. Такива мебели ще отговарят на почти всички интериорни стилове, но ще изглеждат най-изгодни в тенденциите хай-тек, сканди, таванско помещение.

Формите на огледалните шкафове не са поразителни в разнообразието – най-често моделите са правоъгълни. Оригиналният декоративен дизайн на такива продукти също не трябва да се очаква. Вратите, изработени от огледала, вече са доста достойна декорация и в същото време важен функционален детайл от интериора.

Висящи рафтове

Висящите рафтове са чудесна алтернатива на рафтовете. Дизайнът на такива мебели е разнообразен. Най-лесният вариант са плоски тесни рафтове от дърво, стъкло или метал. По-оригинални опции са направени под формата на геометрични фигури, пчелни пити, животински глави и много други. Има модел за всеки, дори и за най-смелият интериорен стил.

Шкаф за мивка

Шкафът под мивката е чудесен заместител на шкафа. Основната разлика между продуктите са вратите. Шкафът ги има, шкафът най-често не. Иначе изискванията към мебелите са подобни. Продуктите трябва да поддържат добре мивката и да побират необходимите малки неща.

Топ производители на мебели за баня

Ако не знаете как да изберете мебели за баня, обърнете внимание на колекциите на известни производители. Например Falper, Milldue, Oasis, Antonio Lupi, Karol. Под тези марки се произвеждат висококачествени и красиви мебели в модните световни тенденции.

Естествено, ако не разполагате с висок бюджет, можете да изберете и мебели за баня от друг производител, като всичко зависи от средствата, които сте готови да инвестирате.