Слънчеви острови, древни градове и планинска средна част – това са най-добрите дестинации за почивка в Гърция.

Гърция е едно от най-предпочитаните ни места за посещение, на което разчитаме всяко лято, за да се насладим на слънцето и морето – и затова е добре, че има много дестинации за почивка в Гърция, от които да избираме.

Независимо дали искате да посетите някой от хилядите острови – от Цикладите до Спорадите, да обиколите класическите дестинации на континента или да се възхитите на Акропола в Атина, в Гърция има дестинация за почивка за всеки от вас.

Подобно на дестинациите за почивка в Италия, местата за почивка в Гърция са идеални за пролетно, лятно или есенно бягство, когато можете да се възползвате максимално от средиземноморското слънце.

Миконос и Санторини в Цикладските острови са по-посещавани от туристите, отколкото по-голямата част от страната, но в този регион на Егейско море има и други острови, които си заслужава да посетите и видите с очите си.

Например Сифнос – дом на няколкостотин белосани църкви, вълнуваща кулинарна сцена и очарователни бутикови хотели. Или пък вълшебният Милос с богата минна история, невероятна геология и градове на върха на хълмовете, където залезите не отстъпват дори на тези на Санторини.

Древна Атина никога не остарява: всемогъщият Акропол е един от най-величествените обекти в страната.

Крит може и да е остров, но е огромен – не пропускайте прекрасната столица Ханя с венецианското си пристанище и ресторантите покрай водата.

Ето и нашите любими дестинации, препоръчани за почивка и най-вече море в Гърция, които да посетите през 2022 г.

Епир

Суровият, планински регион Епир в Северозападна Гърция може и да не е толкова известен, но ако обичате класиката, ще се радвате да посетите вратите на Хадес, известни още като Некромантион на Ахерон. В Превеза има очарователен стар град и много ресторанти с морски дарове, които да опитате; или пък да обиколите бреговете на Йонийско море. А защо да не се изкачите до манастири на върха на скалите и не се отбиете в красиви планински селца?

Халкидики

Тази част на Северна Гърция, където се намира планината Атон, е образувана от полуострови с гори и пясъчни заливи и разполага с множество морски курорти. Сред забележителните археологически обекти са Стагейра, където е роден Аристотел, и Олинт, основан от сина на Херакъл и известен с мозаечните си подове.

Крит

Крит е петият по големина остров в Средиземно море и на практика е много повече от просто курорт с ал-инклузив оферти. Столицата Ханя, на северозападния бряг, има венецианско пристанище, построено през XIV в., и фар от няколко века по-късно с венецианско, османско и египетско влияние. Класическите забележителности включват двореца Кносос, минойско селище със собствен лабиринт, и останките от град Елевтерна.

Атина

Древните забележителности на столицата я превръщат в една от най-популярните дестинации за почивка в Гърция, където хората се стремят да разгледат класическите обекти – най-известният от тях, разбира се, е Акрополът, цитадела на върха на хълма със сгради, сред които е храмът Партенон. Още археологически съкровища ви очакват в многобройните музеи, в които са представени керамика, скулптури и бижута от Древна Гърция. Съвременният град е оживен, с квартали като пълния с галерии – Колонаки и Екзархия.

Сифнос

Санторини и Миконос може и да крадат голяма част от вниманието на Цикладите, но Сифнос е също толкова пленителен, колкото и по-посещаваните от туристите по цял свят. Подобаващо за родното място на любимия гръцки готвач Николаос Целементес, островът има отлични качества за кулинари – посетителите могат да се хранят в престижни барове с морски дарове, където пускат котва яхтите на джетовете, и в традиционни таверни, а в старинните села да опитат козе сирене, нахутени питки и анасонови кифлички, произведени на острова. На Сифнос има и 235 белосани църкви, манастири и храмове на Артемида и Аполон.