Катрин Вачева е една от известните ни професионални български манекенки. Тя се наложи като име, което остана във времето, защото освен модна кариера, тя е човек развиващ се в много поприща, които не останаха незабелязани във времето и това й донесе голяма популярност като име и популярно лице, както в модните среди, така и от телевизионният екран. Всъщност същинската си кариера като манекенка и модел започва през далечната 1998-ма година. Тогава тя участва в кастинг за модели и в началото започва само с дефилиране. Следват конкурсите за красота, реклами, телевизиионни предавания фотосесии, видеоклипове и реалити формати. Почти няма реалити шоу, в което манекенката да е поканена и да не е взела участие. Освен в България, Катрин има международни участия не само в Европа, но и в Азия и Южна Америка, работила е като модел в Гърция, Турция, Италия, Китай, дори далечна Индия. Тя е една от малкото български манекенки, които заснемат фотосесия в страната на изгряващото слънце, Япония. Г-ца Вачева има изява и като тв-водеща в предаването на Киро Скалата – „Фитнесмания“, където освен като репортер, получава и своя рубрика наречена “Модна Мания”. Има две участия в киното, едното е като гост-звезда в хитовия сериал “Столичани в повече”, както и малка роля в българският филм “Слънчево”. През годините пуска и своя модна линия вечерни и парти рокли, както и бански аксесоари “КВ”, които представя пред публика с грандиозни дефилета. През 2015-та година, когато Катрин излиза от „Вип Брадър“ тя се пробва в ново за нея поприще да пее и прави дует не с кого да е, а с популярната певица Кристина Димитрова, която определя Катрин като много талантлива и амбициозна. Те правят поп парчето ”Изолатор“, провокирани от изолацията в къщата на Големият Брат, което се върти по радиостанциите с голям успех. Година по-късно манекенката е водеща на конкурса “Мистър София” и там се запознава с един от претендентите за титлата, който пее специално за нея импровизирана песен, която Катрин харесва и след това кани Благовест Ханджиев – BiX, с който заедно записват поп-балада с рап звучене под името “12/11-Тази”, чиито текст и музика са написани съвместно от моделката и рапъра. През 2018-та година Катрин Вачева печели първата си световна титла в Колумбия като преборва момичета от 38 държави и печели първото място “Мiss Woman of the Universe“ (Жена на Вселената). Освен да дефилира, манекенката често е водещ, организатор и хореограф на модни дефилета и конкурси за красота, жури, а заради бързата си мисъл и ораторска реч е канена често като гост-коментатор в сутрешните блокове, където често дискутира теми извън модната сфера.

Здравей, Катрин! Срещаме се с теб на Георгьовден и в дните на социална изолация, въпреки че малко по малко мерките срещу разпространението на коронавирус падат. В тази връзка любопитно ни е да разберем ти спазваше ли стриктно наложените мерки?
– Здравейте! Разбира се, че спазвах всички мерки и не се виждах дори с приятелите си, само на видео-връзка. Добре, че живеем във времена на модерни технологии, защото ако бяха телефоните от преди години с червена и зелена слушалка, смятам че щеше да ни бъде много по-тежко. Единствено преди дни бях в тесен кръг от няколко човека на рожден ден на моя приятелка и беше много приятно да видиш хора, с който иначе си се виждал всеки ден и да оцениш този момент!

Доста от популярните личности забегнаха към родните си къщи. Ти как и къде прекарваш времето си в този труден за всички ни период?
– Аз имам баба и дядо с хубава голяма къща недалече от София, но предпочетох да си остана вкъщи в столицата и да не пътувам излишно, първо заради тяхното здраве, второ заради мерките, а и не ми бе належащо. Разбира се, че да имаш дворче и градина и да имаш възможност да излезеш на въздух е много по-хубаво отколкото в апартамент, но в такъв момент е нужно смирение и дисциплина, която аз си наложих. Ядосвах се много на хората, които се разхождат навън и се имат за безсмъртни и често пишех гневни статуси спрямо тях във фейсбука си. Беше ме яд да гледам как дечицата жално гледат през прозореца детската площадка, а други си пият бирата и си говорят без маски един до друг в момент, в който по целия свят умират хора ежедневно!

Вероятно доста от читателите ни се питат как всъщност една моделка се грижи за външния си вид по време на изолацията?
– Честно казано, аз съм суетна, но установих, че по време на пандемия май не съм чак толкова и нямах проблем с това да си правя косата и маникюра сама, дори се справям много професионално! Като цяло не съм от този тип жени, които висят в салоните за красота по цял ден! Имах проблеми със съня, може би като повечето хора от притеснение и незнание в началото какво се случва, как ще продължи и докога, после се поуспокоих.. Това бе един урок да преразгледаме приоритетите си за живота, което направих и аз и определено когато всичко премине ще живея по по различен начин в много отношения и ще ценя много неща, които често хората приемаме за даденост.

За да сложим край на темата, свързана с препоръчителна изолация, те питаме какво би било първото нещо, което ще направиш когато премине пандемията?
– Ще направя едно светлинно шоу със заря за моя квартал. Ние много се подкрепяме там, имаме си наша група във фейсбук, в която коментираме какво се случва в квартала. По време на изолацията един от комшиите Дани (поздравявам го) пускаше музика и повдигаше духа и настроението на всички, и ние задружно с фенерчета и аплодисменти за медиците пеехме от балконите и се подкрепяхме, имаше страхотна съпричастност и атмосфера и просто искам да ги зарадвам с една заря за всички, за повече усмивки, да си отдъхнем и усмихнем. Разбира се, да се видя с роднини и приятели и да изпием без маски по едно кафе на слънце, нещо малко на пръв поглед, но след такъв период толкова истинско.. да се разходим и да се прегърнем без да се пазим един от друг.

Предлагам ти да обърнем поглед към музиката. Навръх Гергьовден, един от най-хубавите ни празници, ти представи своя трети музикален проект, но този път фолклорен. Откъде получи вдъхновение, за да запишеш фолклорна песен?
– От доста време имам предложение да заснема фотосесия с народен мотив на Царевец в подкрепа на българският фолклор, бит и култура, под крилото на няколко български читалища, но времето беше студено, после дойде този вирус и не успях за 3-ти март да снимам.. но пък имах желание да направя народна песен и принципно се бях спряла на “Катерино моме”, заради моето собствено име, но в последвали разговори с народния певец Владислав Славов решихме да направим нещо за Гергьовден, голям светъл празник с много именици – първо защото това е най-популярното българско име, второ за да бъде цветно и ефирно да сме в дует.

Песента всъщност е тематична за пролетния празник. Става въпрос за „Гергьовден“, която има своя популярна версия под заглавието „Едерлези“. Какво чувство искаш да предадеш на хората чрез нея?
– Гергьовден е първият празник в календара, който дойде с разхлабване на мерките и затишието (Надявам се!) на пандемията. По поверие Свети Георги е убил змея – искаме да вдъхнем на хората кураж, борбеност и сила, това че трябва да сме единни в този тежък момент и това, че вирусът завладя целият свят, ние можем да се преборим с него и животът да продължи отново.. думите в песента казват достатъчно, в тях има сила, има борба.. има вик за помощ и се надявам да я получат всички народи по света Свише.. и скоро всичко това да остане зад гърба ни като лош спомен!

Ти вметна, че проектът е съвместен с Владислав Савов. Как протече работата с него, записите и снимките на видеото?
– С Владислав Славов се познавам от певицата и моя голяма приятелка Кристина Димитрова, точно след като излязохме от Вип Брадър 2015-та година и от тогава сме приятели. Той е забавен и широкоскроен, както и много талантлив. Записите минаха много бързо, буквално за часове, той пее два куплета, а припевите ги пеем заедно. Снимките на клипа бяха по забавната част, защото беше адски студено точно този ден. За да има планини, красиво небе и зеленина в клипа се качихме почти в Балкана и търсихме поляна за снимки, той с бял костюм, успя да падне в една река, аз с рокля с гол гръб, която закачих в някакви храсти с бодли и едвам ме измъкнаха, духаше леден вятър, умряхме от студ и гледахме да снимаме също много бързо. Имаме страхотни бекстейдж кадри, в които има много смях, скандали относно това на кой колко му е студено и агитация ”Хайдее, по-бързо да пеем, снимаме и да си ходим, че ще станем на висулки” – много забава, както Владислав каза: “За изкуството трябва да го направим, хайде, стегнете се, ще оставим хубав спомен” и се получиха хубави кадри показващи точно природата на България, което беше и целта ни.

Колко е важно за теб да бъде съхранен фолклора?
– Това е нашият бит, култура и история. Това е богатството на България и няма как да бъде потъпкано и забравено. Преди две години бях и спечелих конкурс за красота и първата ми световна титла в Южна Америка, и там много им разказвах за България – за нашето розово масло, народни танци, костюми, песни и момичета от 40 държави бяха изключително впечатлени!

Както вече отбелязахме „Гергьовден“ е трето ти дуетно предложение. Мислиш ли за самостоятелен проект?
– Знаеш ли.. и друг път са ми задавали този въпрос и съм отговаряла винаги с положителен и категоричен отговор ”Да, трябва да направя самостоятелна песен”, но не знам защо така ми тръгна на дуети и то три последователни.. не са замисляни, това е истината, всеки от тях е станал случайно във времето. Радвам се, че съм ги направила, защото и трите са много различни. За мен това е опит и учене на музикална материя. Нямам себе си за певица, но пък пея вярно и от сърце правя нещата, някак ми се отдава, а и аз самата винаги съм искала да се занимавам с музика, но не ми е достигала смелост. Едно е да си на сцената като манекенка, съвсем друго е да пееш, танцуваш и да забавляваш хората. Всички покрай мен ми казват, че много ми се отдава и ме агитират наистина да направя музикална кариера. Още се уча, за мен това е дълъг път и трябва време.

Благодарим ти за това интервю! Желаем ти да бъдеш здрава, щастлива и да се радваш на личен и професионален просперитет! А ти какво би пожелала на читателите на Green-News.bg?
– Благодаря ви! Желая здраве и успехи на целия Ви екип! А на всички читатели желая смирение, да погледнат по-надълбоко в себе си! Да почитат близките и приятелите си, да ги ценят не само на празници, защото никой не знае кога животът може да ни раздели с тях. Животът е дар, след тази пандемия ценете утрото, че отваряте очи и виждате, че ходите, че се обслужвате сами, че се смеете и дишате, ценете нощта, че имате легло и покрив където да отпочинете. Ценете малките неща, имайте цели, не губете времето си, за малко сме на този свят.. правете добри дела, помагайте и бъдете щастливи заедно!