Тринадесетия международен фолклорен конкурс “Пауталия” – 2019, гр. Кюстендил ще се проведе от 28 до 30 юни на сцена „Арката”, пл. „Велбъжд”. Официалното откриване на събитието е от 11:00 часа.

За Тринадесета поредна година този форум се организира от Община Кюстендил и читалище “Братство 1869”. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов.

Подадените заявки за участие надхвърлят 2500 участници от България, Македония, Сърбия, Черна гора и др.

Международният фолклорен конкурс “Пауталия” е включен в Културния календар на Министерство на културата на Република България и в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която класираните на първо, второ и трето място индивидуални изпълнители по народно пеене от втора и трета възрастови групи ще получат целева финансова
подкрепа и едногодишни стипендии.

В журито на конкурса са поканени едни от най-изявените имена в българската народна музика като доц. Георги Петков, Олга Борисова, Десислава и Валери Димчеви, Нелка Петкова, д-р Маргарита Кръстева, Светла Цветкова, Виолета Маринова, Димана Боянова, Стойка Германова и други.

Като гости на конкурса се канят изявени имена в областта на българската народна музика. Регламент и заявка за участие са публикувани на уеб сайта на читалище „Братство 1869” – https://www.bratstvokn.org/